ΝΤα νέα μας

Συνέντευξη του Προέδρου κ. Γεώργιου Τανισκίδη στον Ελ. Τύπο της Κυριακής

Optima bank. Δεν έχουμε ούτε ένα δάνειο σε καθυστέρηση.

Ο Πρόεδρος της Optima bank, κύριος Γεώργιος Τανισκίδης, παραχώρησε συνέντευξη στον Ελ. Τύπο της Κυριακής και τον δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη.

Η τράπεζα λειτουργεί 2,5 χρόνια και έχει μια αξιοπρόσεκτη πορεία στις χορηγήσεις, οφείλεται στα προϊόντα σας ή στο γεγονός ότι είστε μια τράπεζα που δεν έχει καθόλου κόκκινα δάνεια και ως εκ τούτου το κοινό έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε εσάς; Γιατί να προτιμήσει κανείς τη δική σας τράπεζα σε σχέση με μια συστημική;

Οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι έχουμε εστιάσει τις δυνάμεις μας στο να εξυπηρετούμε εταιρείες - επιχειρήσεις που τα κατάφεραν στις δυσκολίες της κρίσης. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι είναι σίγουρα το υγιές τμήμα της οικονομίας μας. Ένα τμήμα που νοιάζεται να έχει καλή, σοβαρή, υπεύθυνη αντιμετώπιση από μια τράπεζα. Πιστεύουμε ότι ο πελάτης αυτό το βρίσκει σε εμάς. Η έλλειψη κόκκινων δανείων βοηθάει στο γεγονός ότι οι δικοί μας άνθρωποι είναι εστιασμένοι μόνο σε δημιουργική δουλειά. Δεν σκέφτονται στενάχωρα πράγματα, πως θα βγάλουν το ακίνητο στον πλειστηριασμό για να πάρει η τράπεζα τα λεφτά της, πως θα πακετάρουν τα δάνεια για να τα πουλήσουν στο ένα ή στο άλλο fund. Δεν έχουμε ούτε ένα δάνειο σε καθυστέρηση! Έχουμε 1.6 δισ. ευρώ ενεργητικό τράπεζας, 1,3 δισ. ευρώ καταθέσεις και 1 δισ. ευρώ χορηγήσεις. Δεν έχουμε βαρίδια και στεναχώριες, κοιτάμε τον πελάτη στα μάτια και δεν τον θεωρούμε ενόχληση αλλά ευκαιρία. Ο πήχυς είναι ψηλά: Θέλουμε να είμαστε η τράπεζα αναφοράς της επόμενης μέρας.

Έχετε ήδη 26 υποκαταστήματα ποιος είναι ο στόχος σας για την προσεχή τριετία;

Ο στόχος μας δεν είναι να πάμε στα 300-400 καταστήματα. Θεωρούμε ότι εκτός από τις πρώτες επαφές ενός πελάτη με ένα τραπεζικό ίδρυμα, αμέσως μετά είναι πολύ εύκολο τα πράγματα να γίνονται εκ του μακρόθεν. Στοχεύουμε να έχουμε σπουδαίο e-banking, σπουδαίο mobile banking και ένα δίκτυο καταστημάτων που να είναι σημαντικά παρατηρήσιμο, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη να είμαστε σε κάθε γωνία της Ελλάδος.

Υπάρχει κινητικότητα στα στεγαστικά δάνεια. Εσείς πως κινείστε στο συγκεκριμένο προϊόν;

Ο χώρος των στεγαστικών είναι σημαντικός γιατί έρχεσαι δίπλα στον ιδιώτη πελάτη. Για αυτό έχουμε μια σειρά προϊόντων σε σταθερό και κυμαινόμενο επιτόκιο. Εκείνο που μας χαρακτηρίζει είναι η ταχύτητα αφενός στην έγκριση και αφετέρου στην εκταμίευση του ποσού.

Εξαγορές. Σας ενδιαφέρει κάποιο δίκτυο τραπεζικό;

Ενδιαφερόμαστε να αναπτυχθούμε γρήγορα. Σήμερα αναπτυσσόμαστε οργανικά, αλλά μπορεί στο μέλλον να αναπτυχθούμε και μέσα από εξαγορές. Έχουμε εξετάσει τα πάντα μέχρι στιγμής, αλλά δεν βρήκαμε κάτι που να βρίσκεται σε αρμονία με τους δικούς μας στόχους. Εάν κάποια στιγμή βρεθεί μια τέτοια ευκαιρία δεν θα διστάσουμε να την αρπάξουμε.
Φωτογραφία κ. Τανισκίδη

Βλέπω ότι προχωράτε σε συνεργασίες με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά και με το Ταμείο Ανάκαμψης με δυναμικό τρόπο -όπως το Πρόγραμμα για τα Οπτικοακουστικά- και δίπλα στις 4 συστημικές τράπεζες.

Με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχουμε εξαιρετική συνεργασία. Θεωρούμε τον εαυτό μας στρατηγικό συνεργάτη και εκτιμάμε ότι γίνεται σπουδαία δουλειά. Φυσικά το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος για τη χώρα στα χρόνια που έρχονται και φιλοδοξούμε να παίξουμε καταλυτικό ρόλο. Γιατί εμείς μπορεί να μην έχουμε το μέγεθος των 4 συστημικών τραπεζών, αλλά θέλουμε να είμαστε η τράπεζα που θα δώσει τη λύση και θα είναι ταχύτερη από άλλους. Είμαστε γρήγοροι, ευέλικτοι, αντιδρούμε άμεσα στα νέα δεδομένα και φιλοδοξούμε να έχουμε σπουδαίο ρόλο και στον εθνικό στόχο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η κρίση και η πανδημία μάλλον ολοκληρώνουν το κύκλο τους. Βλέπετε ότι η χώρα μας έχει μεγάλες προοπτικές και σίγουρα αυτό για σας αποτελεί παρακαταθήκη για περισσότερη πελατεία;

Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Ελπίζουμε οι όποιοι εξωγενείς παράγοντες προς την οικονομία να μην επηρεάσουν αυτήν την τάση. Σε αυτήν την πορεία εμείς ερχόμαστε αρωγοί και θεωρούμε ότι εάν -ως χώρα- δεν έχουμε κανένα περίεργο στραβοπάτημα, όλα θα πάνε καλά.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολεί την ελληνική επιχειρηματικότητα είναι η μη δυνατότητα πρόσβασης της μεγάλης πλειοψηφίας των ΜμΕ στον τραπεζικό δανεισμό. Εκτιμάται ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή και θα αλλάξει αυτή η ανισορροπία;

Αυτό δεν είναι τόσο αληθές. Σήμερα οι συνολικές καταθέσεις στη χώρα βρίσκονται περίπου στα 180 δισ. ευρώ και οι συνολικές χορηγήσεις στα 110 δισ. ευρώ. Άρα οι τράπεζες κατά κάποιον τρόπο έχουν ένα πλεόνασμα 70 δισ. ευρώ για να δώσουν στις επιχειρήσεις εκεί έξω. Το δυστυχές είναι ότι οι επιχειρήσεις ίσως δεν είναι αρκετά αξιόχρεες, ώστε να μπορούν να απορροφήσουν δάνεια. Δεύτερος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ότι ναι, όπως λέει και ο λαός μας, όποιος καεί στο χυλό φυσάει και τη γιαούρτη. Πράγματι οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν έχουν την κατάλληλη ψυχολογία, αφού όταν έχεις εμπιστευτεί κάποιον και τελικά αυτός σε γέλασε, είσαι πια πάρα πολύ προσεκτικός. Είναι απολύτως λογικό να υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής των τραπεζών στα νέα δεδομένα και βασιζόμενοι στο γεγονός ότι θα βελτιώνεται η οικονομία, τότε αξίζει τον κόπο να πάρεις λίγο παραπάνω ρίσκο γιατί είσαι σε ανοδική πορεία.

Ποιες αγορές κινούνται έντονα αυτήν την περίοδο στο κομμάτι ενδιαφέροντος χρηματοδότησης επιχειρήσεων; Που πιστεύετε υπάρχει σταθερότητα και που ευκαιρίες;

Θα έλεγα ότι δεν υπάρχει ένας μόνο κλάδος της οικονομίας που ανθίζει. Όλη η οικονομία κινείται ανοδικά. Είναι βέβαιο ότι εάν δεν προκύψει κάτι έκτακτο, ο τουρισμός φέτος θα εκτοξευθεί και θα πάμε εξαιρετικά καλά. Είναι επίσης σαφές ότι και ο χώρος της ενέργειας παρουσιάζει εξαιρετικά πλεονεκτήματα και ευκαιρίες. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κι άλλοι κλάδοι και καλές εταιρείες που αξίζουν κάθε τραπεζικής αρωγής.