ΝΤα νέα μας

Οικονομικά αποτελέσματα 2023

Με εντυπωσιακή κερδοφορία €103 εκατ. έκλεισε το 2023 για την Optima bank.

  • καθαρά κέρδη στα €103 εκατ. - αύξηση 143% σε σχέση με το 2022
  • αυξημένες καταθέσεις στα €3,2 δισ. - άνοδος 47% σε ετήσια βάση
  • δανειακά υπόλοιπα αυξημένα κατά 45% σε σχέση με το 2022, αγγίζοντας τα €2,5 δισ.
  • ενεργητικό που φτάνει τα € 3,9 δισ. αυξημένο κατά 48%
  • προτεινόμενη διανομή μερίσματος στους μετόχους €0,44 ανά μετοχή

Αθήνα, 6.3.2024

Η Optima bank ανακοινώνει εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα για το 2023, καταγράφοντας σημαντική ανάπτυξη εργασιών, κερδοφορία και απόδοση ιδίων κεφαλαίων, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή θέση της στην αγορά και θέτει τις βάσεις για μια δυναμική συνέχεια. Το 2023 αποτελεί την καλύτερη, έως σήμερα, χρονιά για την τράπεζα, που μετά από την πρόσφατη είσοδό της στο ΧΑ, έκλεισε τη χρονιά με απόλυτη επιτυχία.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της Optima bank για το δωδεκάμηνο 2023 ανέρχονται σε €103 εκατ., ποσό που αντιστοιχεί σε εντυπωσιακή αύξηση 143% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 (€42,4 εκατ.). Εξαιρουμένων έκτακτων αποτελεσμάτων θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα καθαρά κέρδη ανέρχονται στο ποσό των €107,4 εκατ. (ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση 152%). Ως αποτέλεσμα των αυξημένων κερδών, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (Return on Tangible Equity - RoTE) φθάνει σε ποσοστό 29%, το υψηλότερο στην Ελλάδα και από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή αγορά, ενισχύοντας την οικονομική σταθερότητα της τράπεζας και επιβεβαιώνοντας τη φιλοσοφία της στην απόδοση αξίας στους μετόχους. Απόδειξη αυτού, το προτεινόμενο μέρισμα διαμορφώνεται σε €0,44 ανά μετοχή, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 32% επί των καθαρών κερδών. Το μέρισμα αυτό αποτελεί μια απόδοση 5,71% στην τιμή κλεισίματος χθες 5.3.2024 και 6,11% στην τιμή εισαγωγής της τράπεζας στο Χρηματιστήριο στις 4.10.2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης εξόδων προς βασικά έσοδα (Cost to Core Income) μειώθηκε σε 29,3% το 12μηνο του 2023 από 50,1% το 2022.

Παράλληλα, οι εκταμιεύσεις δανείων για το 2023 ανήλθαν σε €2 δισ. (αύξηση €633 εκατ. σε σχέση με το προηγούμενο έτος) οι οποίες συνέβαλαν ώστε τα καθαρά δανειακά υπόλοιπα της τράπεζας να αυξηθούν κατά €765 εκατ., αγγίζοντας τα €2,5 δισ., καταγράφοντας δηλαδή άνοδο 45% από την έναρξη του έτους. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν σημαντικά, φθάνοντας τα €3,2 δισ., (άνοδος 47% σε ετήσια βάση) εκφράζοντας την ενισχυμένη εμπιστοσύνη των πελατών. Επιπλέον, το ενεργητικό της τράπεζας για το 2023 ανήλθε σε €3,9 δισ. αυξημένο 48% σε σχέση με το 2022.

Με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφώνεται στο 17,4%, η τράπεζα διαθέτει επαρκή θωράκιση, με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις να διαμορφώνεται στο 76% και βρίσκεται σε ισχυρή θέση ώστε να παρέχει την απαραίτητη στήριξη στις ελληνικές επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια και παράλληλα να στηρίξει έμπρακτα την ελληνική πραγματική οικονομία.

Ο πρόεδρος της Optima bank κ. Γεώργιος Τανισκίδης σημείωσε με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων:

Η Optima bank συνεχίζει την συναρπαστική της πορεία, αναδεικνύοντας το 2023 ως την καλύτερη μέχρι σήμερα χρονιά στην ιστορία μας. Και η φετινή επιτυχία δεν είναι απλώς αριθμητικά στοιχεία, αλλά το αποτέλεσμα της προσήλωσης στον στόχο για την παροχή της βέλτιστης τραπεζικής εμπειρίας στους πελάτες μας. Η Optima bank δεν είναι απλά μια τράπεζα. Είναι μία άλλη τράπεζα. Συνεχίζουμε δυναμικά με την ίδια αποφασιστικότητα που ξεκινήσαμε, ώστε να αποτελούμε τράπεζα αναφοράς για ολόκληρο τον κλάδο. Είναι δέσμευση και υποχρέωσή μας προς τους πελάτες, τους εργαζομένους και τους μετόχους μας.

Ο CEO της Optima bank κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης, δήλωσε σχετικά:

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνουμε τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζάς μας για το 2023. Είμαστε υπερήφανοι για την εμπειρία που παρέχουμε στους πελάτες μας, η οποία βασίζεται στην ποιότητα εξυπηρέτησης, στην ευελιξία και την καινοτομία, στοιχεία που μας οδήγησαν στα σημερινά εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η επιτυχία μας είναι απόρροια σκληρής δουλειάς όλων των ανθρώπων της τράπεζάς μας και τους ευχαριστώ θερμά για αυτό. Υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος, τον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα που διακρίνει την Optima bank.