ΝΤα νέα μας

Συνέντευξη του Προέδρου κ. Γεώργιου Τανισκίδη στην εφημερίδα "Ο Πολίτης"

Ιανουάριος 2021

1. Στην Ελλάδα που αγωνίζεται να μπει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης μετά από μια πολυετή οικονομική κρίση, κάνει την εμφάνισή της μια νέα τράπεζα, η Optima bank. Εσείς είστε ο άνθρωπος που κρατάει το πηδάλιο της νέας τράπεζας. Θέλω να μου πείτε ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα της Optima bank που την κάνουν να ξεχωρίζει στην τραπεζική αγορά;

Το βασικότερο πλεονέκτημά μας βρίσκεται σε κάτι άυλο, το οποίο, ωστόσο, διατρέχει κάθετα και οριζόντια, κάθε πτυχή της λειτουργίας μας και ορίζει την ίδια μας την υπόσταση. Είναι η εταιρική μας κουλτούρα αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε. Μια διαφορετική τραπεζική φιλοσοφία που φέρνει τον πελάτη και τις ανάγκες του στο κέντρο. Δημιουργήσαμε μια νέα τράπεζα, η οποία μέσα από αυτή τη φιλοσοφία αισιοδοξίας, καταφέρνει να προσφέρει μια μοναδική τραπεζική εμπειρία που βασίζεται κυρίως σε τρία χαρακτηριστικά: Στα μοντέρνα, φιλόξενα καταστήματα που παρέχουν άνεση και εξασφαλίζουν την ιδιωτικότητα των συναλλαγών. Στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας που σχεδιάζονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πελατών μας, για να προσφέρουν λύσεις. Και τέλος, στους ανθρώπους μας, σε όλα αυτά τα στελέχη που συνδυάζουν την εμπειρία με το χαμόγελο και τη γνώση με την προσήλωση σε αυτό το διαφορετικό, ανθρωποκεντρικό μοντέλο εξυπηρέτησης. Με άλλα λόγια φιλοδοξούμε να κάνουμε την τραπεζική συναλλαγή μια ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ εμπειρία.

2. Σε ποιους απευθύνεται η Optima bank;

Η Optima bank απευθύνεται σε κάθε ιδιώτη και κάθε επιχείρηση που αποζητά κάτι διαφορετικό από τις τράπεζες. Απευθύνεται σε όλους αυτούς που άντεξαν στη δίνη της κρίσης και σήμερα αξίζουν κάθε δυνατή στήριξη, προκειμένου να φέρουν το μέλλον, πιο κοντά στο σήμερα. Αυτός είναι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο μας. Επιδιώκουμε να είμαστε σύμμαχοι κάθε προσπάθειας που οδηγεί την επιχειρηματικότητα, την οικονομία, την Ελλάδα, ένα βήμα πιο μπροστά.

3. Η "εμπιστοσύνη" είναι μια λέξη κλειδί στην οικονομία και ειδικά στο τραπεζικό σύστημα. Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που θωρακίζουν την Optima bank και την κάνουν ελκυστική στον επενδυτικό και επιχειρηματικό κόσμο;

Η στέρεη και υγιής μετοχική βάση και η εξαιρετική συνεργασία των μετόχων με τη διοίκηση της τράπεζας είναι δύο βασικά στοιχεία που θωρακίζουν την Optima bank. Πρόκειται για ένα στοίχημα που θέσαμε και κερδίσαμε από την αρχή. Είναι ένας στόχος που εγγυάται την ορθή αποτίμηση του ρίσκου, ούτως ώστε η τράπεζα να ακολουθεί, ολοένα και περισσότερο, αναπτυξιακή πορεία.
Georgios Taniskidis Synenteyxi

4. Μετά την κρίση οι πολίτες αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τις τράπεζες καθώς ένα μεγάλο μέρος αυτής της περιπέτειας την χρεώνουν στο τραπεζικό σύστημα. Σήμερα, εκτιμάτε ότι οι τράπεζες μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των πολιτών;

Οι τράπεζες αποτελούσαν ανέκαθεν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η εν γένει λαϊκίστικη και ’’ισοπεδωτική’’ προσέγγιση, που συχνά ευνοεί τη μη αποπληρωμή δανείων, χειροτερεύει αισθητά τη δυνατότητά τους να προσφέρουν στην οικονομία. Θέλω να σημειώσω ότι παρά την οποιαδήποτε κριτική ασκείται, το τραπεζικό σύστημα σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, οι καταθέσεις της χώρας υπερβαίνουν τα δάνειά της.

5. Ποια είναι τα λάθη που πρέπει να αποφευχθούν ώστε να μη κλυδωνιστεί και πάλι το τραπεζικό σύστημα;

Πρέπει να εδραιωθεί η αντίληψη πως όταν δανειζόμαστε, οφείλουμε και να αποπληρώνουμε. Εάν αυτό δεν εμφιλοχωρήσει σε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση, οι τράπεζες απλώς θα μάχονται να επιτύχουν την εξυπηρέτηση των δανείων τους, χωρίς, ωστόσο, να μπορούν να δανείσουν έτι περαιτέρω, χωρίς να μπορούν να παρέχουν πολύτιμη ρευστότητα στην οικονομία.

6. Έχετε διανύσει μια μεγάλη και επιτυχημένη πορεία στην τραπεζική αγορά. Εκτιμάτε ότι η κρίση ανήκει στο παρελθόν; Πώς βλέπετε το μέλλον στην οικονομική ζωή της χώρας;

Η κρίση θα ανήκε ήδη στο παρελθόν, αν δεν υπήρχε ο κορωνοϊός. Αυτό δυστυχώς παρατείνει την κρίση. Παρόλα αυτά, μόλις αφαιρέσουμε αυτόν τον παράγοντα, θεωρώ ότι θα δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά θετικό περιβάλλον για την οικονομική ζωή της χώρας.

7. Ποιο είναι το όραμά σας για την Optima bank;

Ονειρεύομαι την Optima bank να είναι εύρωστη, δυνατή και άμεση. Να σέβεται τις διαδικασίες, αλλά να παρέχει και λύσεις. Ονειρεύομαι μια τράπεζα για την οποία θα αισθάνονται περήφανοι όλοι. Οι πελάτες της, οι μέτοχοι και φυσικά οι εργαζόμενοί της. Τα όνειρα όμως από μόνα τους δεν αρκούν. Για να γίνουν πραγματικότητα χρειάζεται προσήλωση, πίστη στην ομάδα, πάθος για δουλειά και δημιουργία. Τα διαθέτουμε όλα αυτά και μάλιστα -όπως φανερώνει και η ονομασία μας- στον υπερθετικό βαθμό.

8. Και κάτι πιο προσωπικό. Οι ρίζες σας είναι από τη Κωνσταντινούπολη. Το ενδιαφέρον σας για τη Πόλη -αν και αθόρυβο- είναι ζωηρό. Περιγράψτε μου λίγο τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας με φόντο την καταγωγή σας.

Στην Πολίτικη Κουζίνα υπάρχει μια καταπληκτική σκηνή, όπου ο πρωταγωνιστής βοηθά έναν παππού να ανάψει το κερί του στην εκκλησία. Δεν υπήρχε κανένα άλλο κερί δίπλα. Ξαφνικά ανοίγει η πόρτα της εκκλησίας και το ρεύμα του αέρα που σχηματίζεται σβήνει το κερί. Πρέπει όλοι να έχουμε την καρδιά, την ψυχή και το μυαλό μας να μην σβήσει αυτό το κερί.