ΝΤα νέα μας

Συνέντευξη του Προέδρου κ. Γεώργιου Τανισκίδη στην Εστία της Κυριακής

Συνέντευξη στην εφημερίδα Εστία της Κυριακής παραχώρησε ο Πρόεδρος της Optima bank κ. Γεώργιος Τανισκίδης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και στο όραμα, τις επιδιώξεις και την ευρύτερη πορεία της τράπεζας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί μια σειρά από αβεβαιότητες στην ελληνική οικονομία. Μπορείτε  να επιχειρήσετε να κάνετε κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για  τις επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες ή είναι ακόμα πρόωρο;

Κάθε πόλεμος δημιουργεί διεθνώς ένα κλίμα αβεβαιότητας. Θεωρώ πως ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας έχει από μικρή έως μηδενική έκθεση στην Ουκρανία, άρα ελάχιστες επιπτώσεις θα έχει ο πόλεμος στις ελληνικές τράπεζες. Βέβαια αυτή την πεποίθηση θα την επαληθεύσει πιο εύκολα το τέλος του πολέμου. Σημειώνω ωστόσο πως εάν οι εχθροπραξίες τραβήξουν σε μάκρος, ενδέχεται να έχουμε κάποιες λιγότερο αμελητέες επιπτώσεις.

Από ορισμένες πλευρές διατυπώνεται η άποψη ότι λόγω του πολέμου θα πληγεί η πιστωτική επέκταση των τραπεζών, θα είναι χαμηλότερη η ζήτηση για χρηματοδότηση επενδύσεων, ενώ θα υπάρξει επίπτωση στο ενεργητικό των τραπεζών διότι θα επηρεαστεί το διαθέσιμο εισόδημα. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Είναι δεδομένο πως οποιοδήποτε γεγονός αιφνίδιο, μελλοντικό και αβέβαιο δημιουργεί ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Υπό αυτή την έννοια θα χρειαστεί να είμαστε ελαφρώς πιο προσεκτικοί στην εξέταση των χρηματοδοτικών αιτημάτων και άρα σε κάποιο μικρό βαθμό, η πιστωτική επέκταση ίσως επιβραδυνθεί ελάχιστα. Δεν θεωρώ πάντως ότι θα είναι άξια λόγου. Όσον αφορά όμως τον τομέα της ενέργειας, οι τράπεζες αναμένεται να χρηματοδοτήσουν ακόμη περισσότερα έργα σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Διαφαίνεται με βεβαιότητα πως αυτός ο τρόπος παραγωγής ενέργειας είναι εγχώριος και άρα αποδεσμεύει σταδιακά την οικονομία μας από εξωγενείς παράγοντες.

Είστε ικανοποιημένος από την πορεία της τράπεζας το 2021;

Η Optima bank το 2021 πέτυχε την εκπλήρωση των στόχων της σε απόλυτο βαθμό. Υπερέβη το 1,6 δισ. ενεργητικό, το 1,3 δισ. σε καταθέσεις και το 1 δισ. σε χορηγήσεις. Πέτυχε να περάσει σε οργανική κερδοφορία ήδη από τον 18ο μήνα λειτουργίας της, τον Μάρτιο του 2021, πράγμα που αποτελεί ρεκόρ και για τα διεθνή πρότυπα. Η άνοδός της είναι αλματώδης κι αυτό μας καθιστά εξαιρετικά αισιόδοξους για το μέλλον.
W (64 Of 116) Crop

Η Optima bank μετά την επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου σχεδιάζει άνοιγμα σε νέες χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων. Πώς θα υλοποιήσετε αυτό το πλάνο και ποιοι είναι οι στόχοι που θέτετε; Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαμαρτύρονται ότι μένουν εκτός τραπεζικού δανεισμού και ζητούν ελαστικότερα κριτήρια.

Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη πως υλοποιούμε τον σχεδιασμό μας με απόλυτη συνέπεια, χρηματοδοτώντας κάθε ελληνική επιχείρηση που κατάφερε να βγει αλώβητη από τη 10ετή οικονομική κρίση. Η μεγάλη διαφορά που υπάρχει σήμερα μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων είναι βέβαιο ότι ωθεί τις τράπεζες να επιδιώξουν νέες χορηγήσεις. Πιστεύω πως αργά ή γρήγορα θα επιτευχθεί μια σωστή ισορροπία στην αγορά. Είναι σίγουρο ωστόσο, πως πάντα θα υπάρχουν επιχειρήσεις, κατά τεκμήριο λιγότερο καλές, που θα διαμαρτύρονται ότι δεν άνοιξαν ποταμοί ρευστότητας για τις ίδιες.

Η Optima bank είναι μία νέα τράπεζα, χωρίς "κόκκινα" δάνεια. Αυτό της παρέχει βασικό πλεονέκτημα ώστε να επεκταθεί στην ελληνική τραπεζική αγορά και να σχεδιάσει με ασφάλεια ένα business plan;

Είναι βέβαιο πως η μη ύπαρξη δανείων σε καθυστέρηση δίνει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στην Optima bank, αφού οι άνθρωποι της τράπεζας δεν απασχολούνται στην καθημερινή εργασία τους με "στενόχωρα" πράγματα. Μέλημά μας είναι να δημιουργήσουμε, να ενθαρρύνουμε, να στηρίξουμε πραγματικά τις επιχειρήσεις και την οικονομία και όχι να κλείσουμε τις ματωμένες μας πληγές. Αυτό προσδίδει στην τράπεζα μια ορμή και στον πελάτη μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Στην Optima bank βλέπουμε τον πελάτη, όχι σαν ενόχληση, αλλά σαν ευκαιρία.

Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα της Optima bank  σε σχέση με τον ανταγωνισμό μετά από 2,5 χρόνια λειτουργίας;

Στα 2,5 χρόνια λειτουργίας μας καταφέραμε να εδραιώσουμε τη θέση μας στην αγορά, με τους ανταγωνιστές μας να μας σέβονται και να μας υπολογίζουν. Έχουμε ταχύτητα, ευελιξία, αμεσότητα. Κοιτάμε τον πελάτη στα μάτια. Οι άνθρωποι της Optima bank γνωρίζουν γιατί γράφουμε τη λέξη "Πελάτης" με "Π" κεφαλαίο. Γιατί πολύ απλά γνωρίζουν πως ο Πελάτης πληρώνει τον μισθό μας. Αυτό που οραματιζόμαστε είναι η Optima bank να είναι σημείο αναφοράς για όλο τον τραπεζικό χώρο. Επιδίωξή μας είναι και τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να σκέπτονται να μεταλλάξουν τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις διαδικασίες τους, με την προσέγγιση της Optima bank.

Σε αυτές τις συνθήκες αβεβαιότητας και ανησυχίας, τι θα προτείνατε σε κάποιον καταθέτη που θα ζητούσε τη συμβουλή σας για να τοποθετήσει με ασφάλεια τα χρήματά του;

Η άποψή μου είναι ότι ένας καταθέτης πρέπει να ξεκινήσει να σκέπτεται πως θα εκμεταλλευτεί τα χρήματά του και αυτό δεν μπορεί να γίνει με μηδενικά επιτόκια. Άρα θα πρέπει να σκεφθεί εναλλακτικές λύσεις αξιοποίησης των χρημάτων του, επενδύοντάς τα σε αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και μετοχές. Είναι βέβαιο πως τουλάχιστον την αγορά των ομολόγων, την έχουν ανακαλύψει πολλοί καταθέτες, αφού την τελευταία περίοδο είχαμε σωρεία επιτυχημένων εκδόσεων ομολογιακών δανείων. Αξίζει να σημειώσω πως σε αυτές τις εκδόσεις η τράπεζά μας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο και μάλιστα πρόσφατα βραβεύθηκε για αυτή της τη συμβολή, από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.