ΝΤα νέα μας

Optima bank: Δημιουργικό αποτύπωμα για πελάτες και μετόχους

Συνέντευξη του CEO της Optima bank, κ. Δ. Κυπαρίσση στη δημοσιογράφο Ειρήνη Σακελλάρη και τη Ναυτεμπορική.

Μια τράπεζα που "μυρίζει" καινούριο, που αγκαλιάζει τη δημιουργία και που μετά από τέσσερα χρόνια λειτουργίας, οδεύει προς το Χρηματιστήριο.

Το χαρτοφυλάκιό της αριθμεί 2,8 δισ. καταθέσεις, 2,1 δισ. δάνεια, 550 εκατ. εγγυητικές. Έχει "χτίσει" 27 καταστήματα και έχει βραβευθεί εντός και εκτός Ελλάδας πάνω από 30 φορές.

Optima bank- μια ομάδα και στο κέντρο αυτής, ο CEO, Δημήτρης Κυπαρίσσης που μιλά στη Ναυτεμπορική.

Ο κ. Κυπαρίσσης άνθρωπος από τους πιο σεμνούς και ουσιαστικούς στον τραπεζικό χώρο ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του σε τράπεζες που ταυτίστηκαν με την καινοτομία. Xios Bank, Nova Bank και αργότερα Millenium αλλά και πιο παραδοσιακές όπως το Τ.Τ. και η Eurobank, πάντα σε θέσεις ευθύνης.

Βαθύς γνώστης της τραπεζικής αγοράς συμμετείχε από την πρώτη μέρα στο project της μετεξέλιξης της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος σε Optima bank.

Διαθέτει πτυχίο σε Accounting & Finance από το Αμερικάνικο Κολλέγιο της Ελλάδας και MBA σε Financial Services Management από το University of Sheffield του Ηνωμένου Βασιλείου.

1. Είναι η εποχή των τραπεζών. "Θερμή εποχή". Κρίνετε φυσιολογική όλη αυτήν την "κοσμογονία" του κλάδου στο Χρηματιστήριο, η οποία εν πολλοίς προέκυψε από σημαντικά κέρδη που όμως οφείλονται στην άνοδο των επιτοκίων; Πόσο κατά τη γνώμη σας θα διαρκέσει αυτή η άνοδος;

Η βασική δουλειά των τραπεζών είναι αυτή που περιγράφετε. Δηλαδή καταθέσεις που μετατρέπονται σε δάνεια ενώ το κέρδος των τραπεζών προκύπτει από το επιτοκιακό περιθώριο (μεταξύ καταθέσεων - χορηγήσεων). Οι ελληνικές τράπεζες έχουν την ευλογία να διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα με το δείκτη δάνεια προς καταθέσεις να διαμορφώνεται στο 61%. Σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις, οι αυξήσεις της ΕΚΤ φτάνουν στο τέλος τους. Η θετική επίδραση στα αποτελέσματα των τραπεζών αναμένεται να συνεχιστεί μέσα στο 2023, ενώ κάποια αποκλιμάκωση θα ξεκινήσει το 2024 που όμως δεν θα είναι ραγδαία. Έτσι το έσοδο θα είναι ισχυρό και για το 2024, καθιστώντας τις τράπεζες ελκυστικό επενδυτικό κλάδο στο Χ.Α.

2.Το Χρηματιστήριο είναι στόχος Φθινοπώρου για την Optima; Σε ποιο σημείο του προγραμματισμού σας βρίσκεστε. Βρίσκεται στις προθέσεις σας η διανομή μερίσματος και πότε;

Υπολογίζουμε την είσοδο των μετοχών της τράπεζας στο Χ.Α. στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Ήδη είμαστε σε επικοινωνία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την τελική διαμόρφωση του ενημερωτικού δελτίου το οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουμε και με τα στοιχεία α’ εξαμήνου. Η αύξηση θα είναι τέτοια που να υπερεπαρκεί για την ανάπτυξη του δανειακού χαρτοφυλακίου και την κάλυψη των κεφαλαιακών δεικτών και θα κινηθεί πέριξ των 130 εκατ. ευρώ. Το τελικό όμως ποσό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες κατά τη στιγμή της δημόσιας εγγραφής. Οι μέτοχοί μας είναι στο επίκεντρο της δραστηριότητάς μας επομένως βρίσκεται στις προθέσεις μας η διανομή μερίσματος, πάντα σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές.

3. Xτίσατε μια διαφορετική τράπεζα! Γιατί ένας μεσαίος ιδιώτης ή επιχειρηματίας να προτιμήσει εσάς για τις οικονομίες του ή για να του χορηγηθεί κάποιο δάνειο. Δώστε μου τρία (και παραπάνω) πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού.

Είχαμε τη χαρά να ξεκινήσουμε μια τράπεζα από μηδενική βάση χωρίς βαρίδια, χωρίς κόκκινα δάνεια, χωρίς συνενώσεις που θα μας ανάγκαζαν να συνδυάσουμε πολλές κουλτούρες. Φτιάξαμε λοιπόν τα πάντα όπως τα θέλαμε στη λογική της πελατοκεντρικής εξυπηρέτησης και οι πελάτες μας είναι αυτοί που μας καθοδηγούν σε τυχόν αλλαγές στη λειτουργία μας. Από τα βασικά μας πλεονεκτήματα είναι πως μιλάμε για μια τράπεζα απλή, ευέλικτη, σύγχρονη. Διαθέτοντας από τα καλύτερα στελέχη της αγοράς, επιδιώκουμε να προσφέρουμε την optimum εμπειρία τόσο σε ιδιώτες για την επένδυση των χρημάτων τους, όσο και σε επιχειρήσεις για την υλοποίηση των αναπτυξιακών τους πλάνων.

4. Κρατάτε τα επιτόκια καταθέσεων αντιστοίχως χαμηλά με τον ανταγωνισμό; Θεωρείτε λογικό να είναι τόσο χαμηλά τα επιτόκια καταθέσεων σε όλη την Ευρώπη;

Η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Υπάρχουν λύσεις για τους καταθέτες με αποδόσεις ικανοποιητικές που κινούνται κοντά στο 2%. Σίγουρα οι αυξήσεις επιτοκίων από πέρυσι τον Ιούλιο έχουν επιβαρύνει σημαντικά το κόστος για τους δανειολήπτες ενώ τα επιτόκια καταθέσεων στη χώρα μας παραμένουν χαμηλότερα έναντι των ευρωπαϊκών, κυρίως επειδή οι καταθέσεις είναι πολύ περισσότερες των δανείων. Ωστόσο, για τους καταθέτες, προσφέρουμε αρκετές εναλλακτικές τόσο μέσα από τη δική μας Optima asset management ΑΕΔΑΚ, όσο και από συνεργασίες με τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους όπως Pictet, Shroders, Pimco, Blackrock, JP Morgan, Franklin Templeton με εξαιρετικά αποτελέσματα.

5. Xορηγήσεις: Οι πελάτες σας στην επιχειρηματική πίστη αποπληρώνουν κανονικά στο πλαίσιο των αυξημένων επιτοκίων; Ποιοι είναι οι στόχοι για το άμεσο μέλλον; Σε ποιους κλάδους επιχειρηματικής πίστης εστιάζετε;

Η δική μας πιστωτική επέκταση αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς. Τα καθαρά υπόλοιπα το 2022 ήταν 1,7 δισ. ευρώ και τώρα ανέρχονται σε 2,1 δισ. ευρώ. Συμμετέχουμε σε όλα τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αξιοποιώντας όλους τους δυνατούς πόρους. Δεν ξεχωρίζουμε συγκεκριμένους κλάδους. Παρακολουθούμε τις ανάγκες της αγοράς όπου κι αν αυτές εμφανίζονται. Ωστόσο θέτουμε στο επίκεντρο της δραστηριότητάς μας τις μεσαίες & μεγάλες επιχειρήσεις. Όμως είμαστε πάντα προσεκτικοί. Ίσως είμαι ο μόνος CEO που γνωρίζει τα δάνεια με πάνω από 90 ημέρες καθυστέρηση και αυτά σας λέω μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

6.Είδαμε από εσάς ένα πρότυπο νέο κατάστημα. Η τραπεζική πίστη έχει ανάγκη και από την προσωπική επαφή; Πως διαχειρίζεστε εσείς το θέμα αυτό;

Τραπεζική πίστη σημαίνει εμπιστοσύνη. Εμείς έχουμε διαμορφώσει ένα σύγχρονο μοντέλο phygital εξυπηρέτησης συνδυάζοντας τα καλύτερα από τον κάθε χώρο (ψηφιακό & φυσικό). Αξιοποιούμε την τεχνολογία προς όφελος των πελατών μας τόσο μέσα στα καταστήματα όσο και στο ψηφιακό περιβάλλον. Ωστόσο η προσωπική επαφή είναι για εμάς πολύ σημαντική είτε κάποιος πελάτης θελήσει να συζητήσει από κοντά μαζί μας για την επένδυση των χρημάτων του και τις στεγαστικές του ανάγκες, είτε ένας επιχειρηματίας για τις δανειακές ανάγκες ανάπτυξης της επιχείρησής του.