?

Συχνές ερωτήσεις

Μας ρωτάτε συχνά και σας απαντάμε σε θέματα που αφορούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας.

Καταθέσεις

Πώς μπορώ να ανοίξω έναν λογαριασμό στην Optima bank;

Για να ανοίξετε λογαριασμό στην τράπεζά μας, επισκεφθείτε το κατάστημα που σας εξυπηρετεί.

Θέλω να ανοίξω λογαριασμό στην Optima bank. Τι δικαιολογητικά χρειάζεται να προσκομίσω;

Με μία μόνο υπογραφή και σε μόλις 10’, μπορείτε να ξεκινήσετε τη σχέση σας με την τράπεζά μας, σε οποιοδήποτε κατάστημα σας εξυπηρετεί. Βάσει των κανονισμών της Τράπεζας της Ελλάδος, θα χρειαστεί να προσκομίσετε ορισμένα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να γίνει η ταυτοποίησή σας. Δείτε αναλυτικά ποια είναι αυτά, εδώ.

Μπορώ να προσθέσω συνδικαιούχο στον λογαριασμό μου;

Μπορείτε να προσθέσετε όσους δικαιούχους επιθυμείτε στον λογαριασμό σας, σε οποιοδήποτε κατάστημα σας εξυπηρετεί. Βάσει των κανονισμών της Τράπεζας της Ελλάδος, θα χρειαστεί να προσέλθουν και οι συνδικαιούχοι σε ένα κατάστημά μας και να προσκομιστούν ορισμένα δικαιολογητικά, τα οποία απαιτούνται για την ταυτοποίησή τους. Δείτε αναλυτικά ποια είναι αυτά, εδώ.

Χρειάζεται να επικαιροποιήσω τα στοιχεία μου στην τράπεζα για να μπορώ να κάνω συναλλαγές;

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, οφείλουμε να τηρούμε στα αρχεία μας τα πιο πρόσφατα στοιχεία σας. Σε περίπτωση που αυτά είναι παλαιότερα των τριών ετών, θα χρειαστεί να επισκεφθείτε ένα κατάστημά μας για να τα επικαιροποιήσετε, με μια απλή και γρήγορη διαδικασία. Δείτε αναλυτικά εδώ, ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να έχετε μαζί σας.

Γιατί χρειάζεται τώρα επικαιροποίηση;

Η διαδικασία αυτή είναι υποχρεωτική για όλες τις τράπεζες και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς με βάση τις νομικές και κανονιστικές υποχρεώσεις τους, όπως προκύπτουν από το ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει τεθεί με τον Ν.4557/2018 και την Απόφαση ΕΤΠΘ 281/5/17.03.2009 της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδας.

Είναι υποχρεωτικό να δώσω τα στοιχεία που μου ζητούνται;

Ναι. Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να μην πραγματοποιούν συναλλαγές εάν προηγουμένως δεν έχουν πιστοποιήσει και επαληθεύσει την ταυτότητα του πελάτη.

Η υποχρέωση αυτή προκύπτει από την εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου που καθιερώθηκε με τον Ν.4557/2018 και τη σχετική Απόφαση ΕΤΠΘ 281/5/17.03.2009 της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με όσα ισχύουν τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και διεθνώς.

Η τράπεζά μας, όπως όλες οι τράπεζες, είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τις επιταγές της ισχύουσας νομοθεσίας. Γι’ αυτό σας ζητάμε τα στοιχεία σας, τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά τη διάρκεια της τραπεζικής σχέσης μας π.χ. όταν θέλετε να κάνετε μια συναλλαγή ή να ξεκινήσετε την τραπεζική σας σχέση μαζί μας.

Μπορώ να ανοίξω λογαριασμό στα παιδιά μου;

Μπορείτε να ανοίξετε λογαριασμό στον οποίο να είναι και τα παιδιά σας δικαιούχοι, προσκομίζοντας στο κατάστημα που σας εξυπηρετεί, τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς και μια υπεύθυνη δήλωση μέσω e-Gov ή θεωρημένη από ΚΕΠ. Δείτε αναλυτικά ποια είναι αυτά, εδώ.

Τι είναι ο IBAN;

Ο ΙΒΑΝ είναι ο Διεθνής Αριθμός Τραπεζικού Λογαριασμού σας (International Bank Account Number). Έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τραπεζικών Προτύπων.

Κάθε τραπεζικός λογαριασμός μπορεί να μετατραπεί σε ΙΒΑΝ από την τράπεζα στην οποία έχετε ανοίξει τον λογαριασμό σας.

Καλύπτονται οι καταθέσεις που τηρώ στην Optima bank από το ΤΕΚΕ;

Η Optima bank συμμετέχει στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (www.teke.gr) για το Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων. Οι καταθέσεις σας καλύπτονται από το ΤΕΚΕ για ποσό έως €100.000 ανά Φυσικό Πρόσωπο και ανά Τραπεζικό Ίδρυμα. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Ποιο είναι το ανώτατο όριο κάλυψης από το ΤΕΚΕ ανά καταθέτη, ανά πιστωτικό ίδρυμα;

Το ανώτατο όριο κάλυψης του συνόλου των καταθέσεων κάθε καταθέτη, σε πιστωτικό ίδρυμα που καλύπτεται από το ΤΕΚΕ, ορίζεται σε €100.000. Αν έχετε περισσότερες καταθέσεις στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα, το όριο αυτό ισχύει για το σύνολο των καταθέσεων που τηρούνται στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των καταθέσεων, το νόμισμα και τον τόπο κατάθεσης. Σε περίπτωση κοινών λογαριασμών, το όριο των €100.000 ισχύει για κάθε καταθέτη.

Για τον υπολογισμό της αποζημίωσης, τα πιστωτικά υπόλοιπα των τραπεζών συμψηφίζονται με τις πάσης φύσεως ανταπαιτήσεις του πιστωτικού ιδρύματος κατά του δικαιούχου καταθέτη, εφόσον και στην έκταση που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και απαιτητές κατά ή πριν από την ημερομηνία αδυναμίας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.teke.gr.

Πώς μπορώ να ανοίξω μια προθεσμιακή κατάθεση στην Optima bank;

Σε περίπτωση που ήδη έχετε λογαριασμό στην τράπεζά μας, είναι θέμα λίγων λεπτών να ανοίξετε την προθεσμιακή κατάθεση που σας ταιριάζει. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε ή να επισκεφθείτε το κατάστημα που σας εξυπηρετεί, για να ενημερωθείτε σχετικά. Μάθετε περισσότερα για τις προθεσμιακές καταθέσεις μας εδώ.

Πώς μπορώ να ενημερωθώ για τις χρεώσεις της τράπεζας;

Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις χρεώσεις της τράπεζας στο ισχύον κάθε φορά τιμολόγιο που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας, εδώ.

Κάρτες

Πώς μπορώ να αποκτήσω χρεωστική (debit) κάρτα;

Σε οποιοδήποτε κατάστημα Optima bank με την έναρξη σχέσης συνεργασίας με την τράπεζά μας και το άνοιγμα λογαριασμού, πραγματοποιείται επιτόπου δωρεάν έκδοση χρεωστικής κάρτας Optima bank Debit Mastercard.

Τι δικαιολογητικά χρειάζεται να προσκομίσω για την έκδοση χρεωστικής κάρτας;

Απλά επισκεφθείτε ένα κατάστημα Optima bank και συμπληρώστε μία αίτηση. Σε περίπτωση που έχετε ήδη καταθετικό λογαριασμό στην τράπεζα, δεν απαιτούνται επιπλέον δικαιολογητικά.

Χρεώνομαι για την ανανέωση/επανέκδοση της χρεωστικής μου κάρτας;

Για την ανανέωση/επανέκδοση της κάρτας καθώς και για επανέκδοση PIN, χρεώνεστε σύμφωνα με το Βασικό Τιμολόγιο Προμηθειών της τράπεζας.

Ποιο είναι το ημερήσιο όριο ανάληψης μετρητών στα ΑΤΜ για τις χρεωστικές κάρτες;

Το ημερήσιο όριο ανάληψης στα ΑΤΜ της τράπεζάς μας ή σε ATM εκτός Ελλάδας είναι 1.000€. Αν το επιθυμείτε υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής του ημερήσιου ορίου ανάληψης. Το μέγιστο ποσό ανάληψης στα ΑΤΜ του δικτύου ΔΙΑΣ είναι 600€ ημερησίως.

Ποιο είναι το ημερήσιο όριο αγορών για τις χρεωστικές κάρτες;

Το ημερήσιο όριο αγορών για τις χρεωστικές κάρτες είναι τα 2.000€. Αν το επιθυμείτε υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης.

Πώς μπορώ να αποκτήσω πιστωτική (credit) κάρτα;

Απλά, επισκεφθείτε ένα κατάστημα Optima bank και συμπληρώστε μία αίτηση. Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και βοήθεια.

Τι δικαιολογητικά χρειάζεται να προσκομίσω για την έκδοση πιστωτικής κάρτας;

Για να κάνετε αίτηση έκδοσης πιστωτικής κάρτας, είναι απαραίτητο να προσκομίσετε τα ακόλουθα έγγραφα:

 • Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας
 • Λογαριασμό Δ.Ε.Κ.Ο.
 • Εκκαθαριστικά Σημειώματα Φόρου Εισοδήματος των δύο τελευταίων ετών
 • Βεβαίωση αποδοχών από τον εργοδότη σας

Υπάρχει χρέωση για τη χρήση της πιστωτικής (credit) κάρτας;

Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις χρεώσεις των πιστωτικών καρτών στο ισχύον κάθε φορά Βασικό τιμολόγιο προμηθειών που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας.

Χρεώνομαι για την επανέκδοση της πιστωτικής μου κάρτας;

Όχι. Υπάρχουν έξοδα 3.00€ μόνο σε περίπτωση επανέκδοσης PIN.

Ποιο είναι το όριο ανάληψης μετρητών στα ΑΤΜ για τις πιστωτικές κάρτες;

Το όριο ανάληψης μετρητών είναι ίσο με το 50% του πιστωτικού ορίου με μέγιστο ποσό τα €1.500.

Πώς μπορώ να πληρώσω την πιστωτική μου κάρτα;

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε πληρωμή της πιστωτικής σας κάρτας:

Θα ταξιδέψω στο εξωτερικό. Χρειάζεται να κάνω κάτι για να μπορώ να χρησιμοποιώ την κάρτα μου;

Μετά την ενεργοποίηση της κάρτας σας, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, χωρίς να χρειαστεί να προβείτε σε κάποια επιπλέον ενέργεια.

Πώς μπορώ να ενημερωθώ για το υπόλοιπο/τις κινήσεις της κάρτας μου;

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το υπόλοιπο/κινήσεις της κάρτας σας:

 • μέσω του μηνιαίου statement που λαμβάνετε ταχυδρομικώς
 • μέσω του e-banking της τράπεζας, εφόσον είστε χρήστης, επιλέγοντας το μενού Προϊόντα > Προϊόντα αναλυτικά
 • καλώντας στο +30 210 8173000.

Έχασα την κάρτα μου, τι πρέπει να κάνω;

Για να δηλώσετε απώλεια/κλοπή/μη παραλαβή της κάρτας, επικοινωνήστε τηλεφωνικά στο +30 210 8173000.

Πώς μπορώ να αλλάξω το PIN της κάρτας μου;

Μπορείτε να αλλάξετε το PIN σε οποιοδήποτε ΑΤΜ. Σε περίπτωση που έχετε ξεχάσει το PIN σας και θέλετε να πραγματοποιήσετε επανέκδοση PIN, καλέστε στο +30 210 8173000. Μετά την παραλαβή του νέου PIN, θα πρέπει να κάνετε μια συναλλαγή σε ΑΤΜ, προκειμένου το νέο PIN να ενεργοποιηθεί και για αγορές.

Έχω λάβει ειδοποίηση ότι η κάρτα μου λήγει. Τι πρέπει να κάνω;

Η ανανέωση της κάρτας σας γίνεται αυτόματα πριν τη λήξη της και την παραλαμβάνετε στη διεύθυνση που έχετε δηλώσει. Για να ενεργοποιήσετε την καινούργια κάρτα θα πρέπει να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο +30 210 8173000.

Τι είναι οι ανέπαφες συναλλαγές (contactless);

Οι ανέπαφες συναλλαγές γίνονται με χρήση της κάρτας από τον ίδιο τον κάτοχο, πλησιάζοντας την κάρτα στο τερματικό του εμπόρου σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Google Pay

Τι είναι το Google Pay™;

Είναι ένας καινοτόμος τρόπος πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών μέσα από την android συσκευή σας και ισχύει τόσο για αγορές σε φυσικά καταστήματα όσο και online.

Ποιες κάρτες μου μπορώ να συνδέσω;

Μπορείτε να συνδέσετε όλες τις Optima bank κάρτες σας, είτε χρεωστικές, είτε πιστωτικές.

Πώς μπορώ να εγγραφώ;

Συνδέετε την κάρτα σας στο Google Pay™ μέσω του Optima mobile app ή της εφαρμογής Google Pay, ακολουθώντας μερικά απλά βήματα.

Πού μπορώ να κάνω τις συναλλαγές μου;

Πραγματοποιείτε τη συναλλαγή σας όπου βλέπετε τα παρακάτω σήματα:
 

Υπάρχει χρέωση αν θέλω να συνδέσω την Optima bank κάρτα μου στο Google Pay™;

Η υπηρεσία είναι δωρεάν και δεν υπάρχει καμία απολύτως χρέωση για να την χρησιμοποιήσετε. 

Τι πρέπει να κάνω αν χάσω το κινητό μου;

Ακολουθήστε τις οδηγίες της υπηρεσίας Find my device στη συσκευή σας για να την μπλοκάρετε άμεσα. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 2108173000.

Τι πρέπει να κάνω αν χάσω το πλαστικό της κάρτας μου;

Σε περίπτωση απώλειας/κλοπής ή/και φθοράς της κάρτας σας, μπορείτε να προχωρήσετε σε ακύρωσή της με άμεση επανέκδοση απευθείας μέσα από το Optima e-banking και το Optima mobile app, στις "Επιλογές" της κάρτας.

Εναλλακτικά μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2108173000.

Μόλις παραλάβετε και ενεργοποιήσετε τη νέα σας κάρτα μέσα από το app, το Google Pay™ θα ενημερωθεί αυτόματα.

Είναι ασφαλής ο νέος τρόπος πληρωμής;

Ο νέος τρόπος πληρωμής είναι απόλυτα ασφαλής. Όταν εγγράφετε την κάρτα σας στο Google Pay™, δεν αποθηκεύεται ο πραγματικός αριθμός της κάρτας στη συσκευή σας, αλλά δημιουργείται αυτόματα ένας κρυπτογραφημένος/εικονικός αριθμός. Τα πραγματικά στοιχεία της κάρτας σας δεν καταχωρούνται πουθενά και παραμένουν κρυπτογραφημένα και απόλυτα προστατευμένα από τρίτους.

Μην ξεχνάτε ότι το Google Pay™ προστατεύει τα στοιχεία της πληρωμής σας σε πολλαπλά επίπεδα, χρησιμοποιώντας μία από τις πιο προηγμένες υποδομές ασφαλείας.

Αν αλλάξω γνώμη μπορώ να διαγράψω την κάρτα μου από το Google Pay™;

Μπορείτε πολύ εύκολα να αποσυνδέσετε την κάρτα σας από το Google Pay™ μέσα από τη συσκευή σας. Αντίστοιχα, μπορείτε να συνδεθείτε ξανά στην υπηρεσία ανά πάσα στιγμή, ακολουθώντας τα βήματα εγγραφής.

Σε ποιες συσκευές μπορώ να συνδέσω το Google Pay™;

Το Google Pay™ είναι διαθέσιμο σε Android συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android 5 "Lollipop"+. Για ανέπαφες πληρωμές σε POS, η συσκευή σας πρέπει να υποστηρίζει τη λειτουργία NFC (Near Field Communication), η οποία και πρέπει να είναι ενεργοποιημένη. Το smartwatch σας πρέπει να υποστηρίζει το λειτουργικό Wear OS 2 ή νεότερη έκδοση και NFC chip. Μπορείτε να ελέγξετε τη συμβατότητα της συσκευής σας με την υπηρεσία, εδώ.

Apple Pay

Τι είναι το Αpple Pay;

Είναι ένας καινοτόμος και ασφαλής τρόπος πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών μέσα από τις Apple συσκευές σας και ισχύει τόσο για αγορές σε φυσικά καταστήματα όσο και online.

Ποιες κάρτες μου μπορώ να συνδέσω;

Μπορείτε να συνδέσετε όλες τις Optima bank κάρτες σας, είτε χρεωστικές, είτε πιστωτικές.

Πώς μπορώ να εγγραφώ;

Συνδέετε πολύ εύκολα την κάρτα σας στο Αpple Pay μέσω του Optima mobile app ή της εφαρμογής Apple Wallet, ακολουθώντας μερικά απλά βήματα

Πού μπορώ να κάνω τις συναλλαγές μου;

Πραγματοποιείτε τη συναλλαγή σας όπου βλέπετε τα παρακάτω σήματα:

Υπάρχει χρέωση αν θέλω να συνδέσω την Optima bank κάρτα μου στο Apple Pay;

Η υπηρεσία είναι δωρεάν και δεν υπάρχει καμία απολύτως χρέωση για να την χρησιμοποιήσετε.

Τι πρέπει να κάνω αν χάσω την συσκευή μου;

Ακολουθήστε τις οδηγίες της υπηρεσίας Find MY (ενημερωθείτε εδώ). Εναλλακτικά, μπορείτε να μας καλέσετε στο 2108173000.

Τι πρέπει να κάνω αν χάσω το πλαστικό της κάρτας μου;

Σε περίπτωση απώλειας/κλοπής ή/και φθοράς της κάρτας σας, μπορείτε να προχωρήσετε σε ακύρωσή της με άμεση επανέκδοση απευθείας μέσα από το Optima e-banking και το Optima mobile app, στις "Επιλογές" της κάρτας.

Εναλλακτικά μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2108173000.

Μόλις παραλάβετε και ενεργοποιήσετε τη νέα σας κάρτα μέσα από το app, το Apple Pay θα ενημερωθεί αυτόματα.

Είναι ασφαλής ο νέος τρόπος πληρωμής;

Ο νέος τρόπος πληρωμής είναι απόλυτα ασφαλής. Όταν εγγράφετε την κάρτα σας στο Apple Pay, δεν αποθηκεύεται ο πραγματικός αριθμός της κάρτας στη συσκευή σας, αλλά δημιουργείται αυτόματα ένας κρυπτογραφημένος αριθμός (token). Τα πραγματικά στοιχεία της κάρτας σας δεν καταχωρούνται πουθενά και παραμένουν κρυπτογραφημένα και απόλυτα προστατευμένα από τρίτους.

Αν αλλάξω γνώμη μπορώ να διαγράψω την κάρτα μου από το Apple Pay;

Μπορείτε πολύ εύκολα να αποσυνδέσετε την κάρτα σας από το Apple Pay μέσα από τη συσκευή σας (πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες).

Αντίστοιχα, μπορείτε να συνδεθείτε ξανά στην υπηρεσία ανά πάσα στιγμή, ακολουθώντας τα βήματα εγγραφής.

Σε ποιες συσκευές μπορώ να συνδέσω το Apple Pay;

To Apple Pay υποστηρίζεται σε κάθε Apple συσκευή σας, iPhone, Apple Watch, iPad και Mac. Επιλέξτε εδώ για να δείτε τη συμβατότητα της συσκευής σας.

Αν αλλάξω την Apple συσκευή μου, τι πρέπει να κάνω για να λειτουργεί η κάρτα μου στο Αpple Pay;

Όταν αλλάζετε συσκευή, πρέπει να προβείτε σε νέα εγγραφή της κάρτας σας στο Apple Pay. 

Online εγγραφή πελάτη (digital onboarding)

Τι είναι το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ);

Το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.) είναι το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης της κεντρικής βάσης μοναδικής καταχώρισης των στοιχείων επικοινωνίας όλων των φυσικών προσώπων, το οποίο θα βρείτε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Υπάρχει χρέωση για την υπηρεσία;

Όχι, η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν.

Πώς εγκαθιστώ το Optima mobile app;

Μπορείτε να κατεβάσετε το Optima mobile app στο κινητό σας μέσα από το App Store και το Google Play store.

Optima mobile app QR        Optima mobile app QR iOS
 google play        Optima mobile app - App store  

Τι λογαριασμό μπορώ να αποκτήσω μέσω του Digital onboarding;

Μέσω της online εγγραφής πελάτη (digital onboarding) μπορείτε να αποκτήσετε άμεσα τον ατομικό καταθετικό λογαριασμό ’’Optima λογαριασμό ιδιωτών’’ για τις καθημερινές σας συναλλαγές.

Τι κάρτα μπορώ να αποκτήσω μέσω του Digital onboarding;

Μέσω της online εγγραφής πελάτη (digital onboarding) μπορείτε να αποκτήσετε την Optima bank Debit Mastercard, την οποία θα παραλάβετε μέσω ταχυδρομείου στη διεύθυνση που θα επιλέξετε κατά τη διαδικασία της εγγραφής.

Πώς θα λάβω το PIN της κάρτας;

Το PIN της κάρτας σας μπορείτε να το λάβετε είτε μέσω του Optima e-banking, είτε μέσω του Optima mobile app, μεταβαίνοντας στην οθόνη διαχείρισης της κάρτας σας και πατώντας στην ένδειξη ’’Επιλογές’’ και στη συνέχεια ’’Αποστολή PIN’’.

Τι ώρες μπορώ να χρησιμοποιήσω την υπηρεσία;

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη 24/7, όλες τις μέρες του χρόνου!

Μπορώ να ανοίξω λογαριασμό μισθοδοσίας μέσω Digital onboarding;

Για να αποκτήσετε λογαριασμό μισθοδοσίας, θα χρειαστεί να επισκεφθείτε ένα από τα καταστήματά μας και να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα δικαιολογητικά για το άνοιγμα λογαριασμού.

Μπορώ να διακόψω τη διαδικασία ανοίγματος λογαριασμού και να συνεχίσω αργότερα;

Ναι, μπορείτε να διακόψετε τη διαδικασία και να συνεχίσετε από το σημείο που μείνατε εντός 48 ωρών. Μετά την πάροδο των 48 ωρών θα πρέπει να ξεκινήσετε τη διαδικασία από την αρχή.

Δεν είμαι πελάτης της Optima bank. Μπορώ να αποκτήσω το Optima mobile app;

Ναι, μπορείτε να κατεβάσετε το Optima mobile app από το App Store ή το Play Srore και να πραγματοποιήσετε online εγγραφή στην τράπεζά μας.

Έχω ήδη λογαριασμό στην Optima bank. Μπορώ να ανοίξω άλλον μέσα από το Optima mobile app;

Για να αποκτήσετε επιπλέον λογαριασμό στην τράπεζά μας, θα χρειαστεί να επισκεφθείτε το κατάστημά μας που σας εξυπηρετεί.

Ποια έγγραφα χρειάζεται να έχω συγκεντρώσει πριν ξεκινήσω την διαδικασία του Digital onboarding;

Το μόνο που χρειάζεται να έχετε μαζί σας είναι το δελτίο της αστυνομικής σας ταυτότητας, το οποίο θα σας ζητηθεί κατά τη διάρκεια της ταυτοποίησής σας μέσω βιντεοκλήσης.

Πώς θα μεταφέρω τα προσωπικά μου στοιχεία στην τράπεζα;

Η μεταβίβαση των στοιχείων σας κατά τη διάρκεια της online εγγραφής σας στην τράπεζά μας, γίνεται με τη σύνδεσή σας στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr με τους προσωπικούς σας κωδικούς Taxisnet.

Αφού δώσετε τη συγκατάθεσή σας, τα προσωπικά σας στοιχεία που είναι αποθηκευμένα στο gov.gr, μεταφέρονται στην τράπεζα. Για τον λόγο αυτό, χρειάζεται να έχετε ενημερώσει τα στοιχεία σας (διεύθυνση και κινητό τηλέφωνο) στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.) πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα εδώ.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να μπορώ να ανοίξω λογαριασμό μέσω Digital onboarding;

 • να είστε φυσικό πρόσωπο
 • να είστε από 18 ετών και άνω
 • να διαθέτετε ενεργό Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
 • να είστε Έλληνας υπήκοος με αποκλειστική φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.

Μπορώ να ανοίξω λογαριασμό μέσω Digital onboarding αν δεν είμαι υπόχρεος φορολογικής δήλωσης;

Εάν δεν είστε υπόχρεος φορολογικής δήλωσης, δεν μπορείτε να ανοίξετε λογαριασμό μέσω της online εγγραφής. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να επισκεφθείτε ένα από τα καταστήματά μας.

Είμαι παλιός πελάτης στο χρηματιστηριακό τομέα της τράπεζας. Χρειάζεται να περάσω από ταυτοποίηση μέσω βιντεοκλήσης;

Εάν έχετε πρόσφατα επικαιροποιήσει τα στοιχεία σας, τότε δεν θα χρειαστεί να περάσετε από ταυτοποίηση μέσω βιντεοκλήσης. Σε περίπτωση που τα στοιχεία σας στη βάση μας δεν είναι επικαιροποιημένα, θα χρειαστεί να γίνει η ταυτοποίησή σας μέσω βιντεοκλήσης από έναν εκπρόσωπο της τράπεζάς μας.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίσω κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, πού μπορώ να απευθυνθώ;

Για οποιοδήποτε πρόβλημα, απορία ή διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τμήμα εξυπηρέτησης της τράπεζάς μας, τηλεφωνικά στο +30 210 8173000 ή μέσω email στο hello@optimabank.gr.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης με τον εκπρόσωπο της τράπεζας, η κλήση διακοπεί για τον οποιοδήποτε λόγο;

Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να ξεκινήσετε τη διαδικασία από την αρχή.

Γιατί είναι υποχρεωτικό το βήμα της βιντεοκλήσης;

Για το άνοιγμα λογαριασμού online από το κινητό σας, η βιντεοκλήση είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τις αντίστοιχες ρυθμιστικές οδηγίες για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ταυτοποίηση.

Μπορώ να βοηθήσω κάποιο οικείο πρόσωπο στη βιντεοκλήση;

Όχι, στη βιντεοκλήση θα πρέπει να εμφανίζεται αυστηρά μόνο ένα πρόσωπο, διαφορετικά η ταυτοποίηση δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Ποιοι τύποι Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας είναι αποδεκτοί;

Όλοι οι τύποι Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας που περιέχουν στοιχεία σε ελληνικά και λατινικά είναι αποδεκτοί.

Έγκριση συναλλαγών

Πώς ενεργοποιούνται οι ειδοποιήσεις (push notifications) για την έγκριση συναλλαγών;

Τα βήματα είναι απλά:

Βήμα 1: Αποκτήστε το Optima mobile app αν δεν το διαθέτετε ή κατεβάστε την τελευταία έκδοση στο κινητό σας.

 google play        Optima mobile app - App store    

Εφόσον είστε νέος χρήστης, μόλις κατεβάσετε την εφαρμογή:

 • Συνδεθείτε στο Optima mobile app με το user ID και το password που διαθέτετε για το Optima e-banking
 • Δηλώστε και επιβεβαιώστε ένα 4-ψήφιο PIN για ευκολότερη πρόσβαση
 • Εισάγετε τον κωδικό που στάλθηκε στο κινητό σας
 • Ενεργοποιήστε αν επιθυμείτε τα βιομετρικά στοιχεία, εφόσον υποστηρίζεται από τη συσκευή σας.

Βήμα 2: Ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις (push notifications) απευθείας μέσα από το app στην οθόνη που θα σας εμφανιστεί.

Πώς μπορώ να διαχειριστώ τις ειδοποιήσεις;

Διαχειριστείτε τις ειδοποιήσεις push μέσω του Optima mobile app επιλέγοντας Προφίλ>  Ρυθμίσεις> Ειδοποιήσεις push.

Τι μπορώ να κάνω αν δεν λαμβάνω τις ειδοποιήσεις στο κινητό μου;

Αρχικά, θα πρέπει να επιβεβαιώσετε ότι έχετε κατεβάσει την τελευταία έκδοση του Optima mobile app και ότι έχετε ενεργοποιήσει τις ειδοποιήσεις (push notifications).

Σε περίπτωση που εξακολουθείτε να μην λαμβάνετε ειδοποιήσεις, ελέγξτε ότι έχετε ενεργοποιήσει τη δυνατότητα λήψης τους από τις ρυθμίσεις της συσκευής σας, και ότι τα δεδομένα στη συσκευή σας είναι ανοιχτά ή ότι είστε συνδεδεμένοι σε wifi δίκτυο.

Άλλαξα τον αριθμό του κινητού μου και δεν μπορώ να λάβω τους κωδικούς επιβεβαίωσης. Τι πρέπει να κάνω;

Επισκεφθείτε όποιο κατάστημα Optima bank σας εξυπηρετεί, για να προβείτε στην εν λόγω μεταβολή των στοιχείων σας.

Έλαβα ειδοποίηση για τη συναλλαγή μου αλλά έληξε, τι μπορώ να κάνω;

Όταν πραγματοποιείτε μία συναλλαγή, σε περίπτωση που δεν λάβετε ειδοποίηση (push notification) ή παρέλθει ο χρόνος και λήξει, μπορείτε να ζητήσετε την αποστολή του εκ νέου ή να επιλέξετε την αποστολή κωδικού μίας χρήσης (OTP) με Viber ή SMS.

Δεν χρησιμοποιώ τα push notifications και δε θυμάμαι τον προσωπικό μου κωδικό για να ολοκληρώσω online αγορά με την κάρτα μου, τι να κάνω;

Αν ξεχάσατε τον προσωπικό κωδικό σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο 210-8173000. Κατόπιν επαλήθευσης των στοιχείων σας, θα σας δοθεί νέος κωδικός, τον οποίο στη συνέχεια μπορείτε να αλλάξετε με άλλον της επιλογής σας για τις επόμενες αγορές σας.

Για ποιες συναλλαγές θα χρειαστεί να δώσω την έγκρισή μου;

Οι συναλλαγές για τις οποίες απαιτείται να δοθεί η έγκρισή σας είναι εγχρήματες μέσω του Optima e-banking ή mobile app και online αγορές, σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας που έχουν οριστεί.

Πραγματοποίησα μία online αγορά αλλά δεν μου ζητήθηκε έγκριση της συναλλαγής. Υπάρχει πρόβλημα με την κάρτα μου;

Κάποιες φορές μπορεί να μην χρειαστεί να εγκρίνετε τη συναλλαγή σας.  Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή:

 • από τα στοιχεία της αγοράς σας (π.χ. το ποσό της αγοράς) και βάσει των κριτηρίων της  τράπεζας δεν απαιτείται η ισχυρή ταυτοποίηση για να ολοκληρωθεί η αγορά σας
 • ο έμπορος μπορεί να μην υποστηρίζει τα πρότυπα ισχυρής ταυτοποίησης των συναλλαγών.

Optima e-banking

Πώς μπορώ να εγγραφώ στο e-banking;

Εάν δεν είστε πελάτης μας, μπορείτε να επισκεφθείτε οποιοδήποτε κατάστημα σας εξυπηρετεί και αφού ανοίξετε λογαριασμό και αποκτήσετε χρεωστική κάρτα, ενεργοποιείται και η πρόσβασή σας στο Optima e-banking.

Οι προϋποθέσεις εγγραφής στην υπηρεσία Optima e-banking για νέους πελάτες, είναι η έναρξη σχέσης συνεργασίας με την τράπεζα και η ύπαρξη email και κινητού τηλεφώνου.

Αν έχω επιχείρηση πως μπορώ να εγγραφώ στο e-banking;

Η εγγραφή μιας επιχείρησης στο Optima e-banking, μπορεί να γίνει από το νόμιμο εκπρόσωπο σε οποιοδήποτε κατάστημα σας εξυπηρετεί.

Τι δυνατότητες μου παρέχει το e-banking;

Μέσω του e-banking της Optima bank, μπορείτε με απλό και γρήγορο τρόπο:

 • να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τα προϊόντα σας (καταθέσεις, δάνεια, επενδύσεις)
 • να μεταφέρετε χρήματα εντός ή εκτός τράπεζας
 • να πληρώσετε κάρτες και λογαριασμούς φορέων/οργανισμών
 • να κάνετε αίτηση για καρνέ επιταγών

αλλά και αρκετές άλλες σημαντικές εργασίες που διευκολύνουν τις καθημερινές σας συναλλαγές.

Ποια η τιμολόγηση για τις συναλλαγές μου μέσω e-banking;

Πραγματοποιήστε τις συναλλαγές σας μέσω του Optima e-banking κι επωφεληθείτε από την προνομιακή τιμολόγηση που σας προσφέρουμε. Ενημερωθείτε για το Τιμολόγιο ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Υπάρχουν απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές;

Προκειμένου να εγγραφείτε και να χρησιμοποιήσετε τις προηγμένες υπηρεσίες e-banking, θα πρέπει η συσκευή σας να πληροί τις παρακάτω τεχνικές προδιαγραφές, όσον αφορά τους web browsers:

 • Google Chrome, έκδοση 84 ή νεότερη
 • Internet explorer, έκδοση 11 ή νεότερη
 • Microsoft Edge, έκδοση 44 ή νεότερη
 • Firefox, έκδοση 78 ή νεότερη.

Τι χρειάζεται για να συνδεθώ στο Optima e-banking;

Για να συνδεθείτε στο Optima e-banking, θα πρέπει στην οθόνη που θα σας εμφανιστεί, να εισάγετε τους κωδικούς (user ID και password) που σας έχουν δοθεί από την τράπεζα.

Ξέχασα / Μπλόκαρα τους κωδικούς μου. Τι να κάνω;

Για να ανακτήσετε τους κωδικούς εισόδου σας, κάντε κλικ στο σύνδεσμο "Ξεχάσατε τους κωδικούς σας;" και ακολουθήστε τα βήματα που περιγράφονται στη "Βοήθεια" της οθόνης.

Συγκεκριμένα:

 • Για την ανάκτηση του user ID θα λάβετε στο e-mail που έχετε δηλώσει στη τράπεζα, το user ID της υπηρεσίας.
 • Για την ανάκτηση του password θα σας ζητηθεί να εισάγετε το user ID και να απαντήσετε στις ερωτήσεις ασφαλείας. Στη συνέχεια ακολουθήστε τα βήματα που περιγράφονται στην οθόνη. Εάν δεν καταφέρετε να ολοκληρώσετε τη διαδικασία ανάκτησης των κωδικών σας, επικοινωνήστε με την τράπεζα.

Δοκίμασα να ανακτήσω μόνος μου τους κωδικούς μου από την οθόνη «Ξεχάσατε τους κωδικούς πρόσβασης» και δεν τα κατάφερα. Τι να κάνω;

Καλέστε στην τηλεφωνική μας εξυπηρέτηση, +30 210 8173000, Δευτέρα με Κυριακή 08:00 – 22:00, προκειμένου να σας αποστείλουμε online στο δηλωμένο κινητό στην τράπεζα, νέο προσωρινό password ή κατόπιν ταυτοποίησης να γίνει υπενθύμιση του user ID σας.

Δε θυμάμαι της ερωτήσεις ασφαλείας του e-banking. Τι να κάνω;

Μπορείτε να καλέσετε στην τηλεφωνική μας εξυπηρέτηση στο +30 210 8173000, Δευτέρα με Κυριακή 08:00 – 22:00, για την επαναφορά των κωδικών σας.

Δεν έχω επικαιροποιήσει τα στοιχεία μου στην τράπεζα. Μπορώ να εγγραφώ στο e-banking;

Σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο (Ν. 4557/2018), η τράπεζα υποχρεούται να τηρεί πλήρη, ορθά και πρόσφατα στοιχεία πιστοποίησης των πελατών της, καθώς και τα κατάλληλα έγγραφα που επιβεβαιώνουν τα στοιχεία αυτά.

Τι ασφάλεια μου παρέχετε για τη χρήση του e-banking;

Για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια των συναλλαγών σας, χρησιμοποιούνται οι πιο σύγχρονες τεχνολογίες στα συστήματά μας. Πριν τη χρήση του e-banking, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε με τις "Χρήσιμες Πληροφορίες Ασφαλείας" που θα βρείτε στο site μας.

Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιώ είσοδο. Χρειάζεται να προσέξω κάτι;

Πριν τη σύνδεσή σας, για την ασφάλειά σας από κακόβουλες ενέργειες, βεβαιωθείτε ότι:

 • πλοηγήστε στην ιστοσελίδα της Optima bank κι ότι δεν ακολουθείτε links που σας παροτρύνουν να απαντήσετε σε emails που ζητούν στοιχεία λογαριασμών ή κωδικών σας.
 • χρησιμοποιείτε προγράμματα προστασίας (antivirus, firewalls).
 • δεν έχουν διαρρεύσει οι κωδικοί σας (user ID και password). Να θυμάστε ότι είναι αυστηρά προσωπικοί και δεν πρέπει να τους αποκαλύπτετε σε κανέναν.

Πώς είμαι σίγουρος ότι πλοηγούμαι στη σελίδα της Optima bank;

Βεβαιωθείτε ότι η διεύθυνση που εμφανίζει ο browser σας είναι της τράπεζας. Σας εμφανίζεται εικονίδιο και σχετικό λουκέτο, δείγμα ότι έχει εκδοθεί επίσημο ψηφιακό πιστοποιητικό.

Μπορώ να κάνω χρήση του e-banking από δημόσιο ή κοινόχρηστο υπολογιστή;

Μπορείτε, αρκεί να βεβαιωθείτε ότι πλοηγήστε στη σελίδα της Optima bank και να μην αποθηκεύσετε τους κωδικούς πρόσβασης (user ID και password). Για μέγιστη ασφάλεια, μετά από τη χρήση της υπηρεσίας, σας προτείνουμε να διαγράφετε τα προσωρινά αρχεία Internet (temporary files) του υπολογιστή.

Έλαβα ένα email που ζητά στοιχεία των λογαριασμών /κωδικών μου. Έχει σταλεί από την τράπεζα;

Η τράπεζα δε θα σας ζητήσει ποτέ και με κανέναν τρόπο (τηλεφωνικά ή μέσω email) πρόσβαση στους λογαριασμούς ή κωδικούς σας. Είναι προσωπικοί και δεν πρέπει να τους αποκαλύπτετε σε κανέναν. Παρακαλώ μην απαντήσετε στο email και διαγράψτε ή τερματίστε αμέσως την επικοινωνία.

Πώς θα καταλάβω ότι πρόκειται για phishing e-mail;

Τα e-mails που φαίνεται πως προέρχονται από την τράπεζα συχνά είναι ανορθόγραφα ή ασύντακτα και σας ζητούν να συμπληρώσετε στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών, των καρτών ή των κωδικών σας στο e-banking. Πρόκειται για προσπάθειες υποκλοπής των κωδικών σας και πρόσβασης στο e-banking. Μην ακολουθείτε συνδέσμους (links) που περιέχονται σε emails ή σε ιστοσελίδες τρίτων και σας οδηγούν σε ιστοσελίδες που προσομοιώνουν ιστοσελίδες της τράπεζας ή σας ζητούν να συμπληρώσετε στοιχεία των λογαριασμών, των καρτών ή των κωδικών σας.

Μου ήρθε ένα «ύποπτο» email από την τράπεζά σας. Τι να κάνω;

Μπορείτε να το προωθήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση hello@optimabank.gr και στη συνέχεια διαγράψτε το από το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, χωρίς καμία περαιτέρω ενέργεια.

Υποπτεύομαι ότι κάποιος προσπάθησε να υποκλέψει φυσικά ή ηλεκτρονικά τους κωδικούς μου. Τι να κάνω;

Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας μέσω e-banking και ελέγξτε το ιστορικό των συναλλαγών σας. Σε περίπτωση που εντοπίσετε κάποια ύποπτη συναλλαγή καλέστε μας άμεσα. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να κλειδώσετε την πρόσβαση, καταχωρώντας λανθασμένα αρκετές συνεχόμενες φορές το password προκειμένου να κλειδώσετε τους κωδικούς σας.

Έχασα το κινητό μου με αποθηκευμένους τους κωδικούς μου μέσα. Τι να κάνω;

Επικοινωνήστε άμεσα με τον τηλεπικοινωνιακό σας πάροχο προκειμένου να απενεργοποιηθεί η συσκευή σας.

Αλλάξετε άμεσα το password του email σας (ειδικά εάν έχετε επιτρέψει την πρόσβαση στο email μέσω του κινητού σας). Συνδεθείτε στο e-banking και αλλάξτε τους κωδικούς σας (user ID και password).

Εναλλακτικά, μπορείτε να κλειδώσετε προσωρινά τους κωδικούς σας, καταχωρώντας αρκετές συνεχόμενες φορές λάθος password. Μπορείτε αργότερα να τους ξεκλειδώσετε εύκολα, online μέσω της επιλογής “Ξεχάσατε τους κωδικούς σας”.

Μεταφορές κεφαλαίων μέσω e-banking και mobile app

Ποιο είναι το όριο μεταφορών, ανά ημέρα;

Εφόσον υπάρχει επαρκές υπόλοιπο στον λογαριασμό σας, οι ημερήσιες εντολές σας για μεταφορές ποσών, δεν μπορούν να ξεπερνούν αθροιστικά:

 • τις €50.000 ή το ισότιμο στα ξένα διαθέσιμα νομίσματα για ιδιώτες
 • τις €200.000 ή το ισότιμο στα ξένα διαθέσιμα νομίσματα για επιχειρήσεις (στις περιπτώσεις που δεν έχει συμφωνηθεί διαφοροποίηση του ορίου με την τράπεζα).

Πώς πραγματοποιούνται οι μεταφορές σε άλλη τράπεζα;

Οι “Μεταφορές σε άλλη τράπεζα” πραγματοποιούνται:

 1. μέσω SEPA (Single European Payment Area)
 2. μέσω SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication)

Αναλυτικότερα, οι μεταφορές δρομολογούνται αυτόματα από το σύστημα μέσω:

 1. SEPA όταν αφορούν σε:
 • διακίνηση εντολών πληρωμών εντός ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου (ΕΟΧ)
 • το νόμισμα είναι ευρώ
 • ο λογαριασμός του δικαιούχου δίνεται σε μορφή ΙΒΑΝ
 • υπάρχει το ονοματεπώνυμο δικαιούχου
 • η ένδειξη εξόδων είναι SHA (ο εντολέας χρεώνεται μόνο με τα έξοδα της τράπεζάς του και ο δικαιούχος με τα έξοδα της δικής του τράπεζας)
 1. Mέσω SWIFT όταν αφορούν σε:
 • ξένο νόμισμα σε Ελλάδα ή/και εξωτερικό
 • ευρώ σε χώρα εκτός ΕΟΧ
 • ευρώ σε χώρες ΕΟΧ, με επιλογή δικής σας χρέωσης των εξόδων (OUR)

Σημείωση: Στις μεταφορές σας μέσω SWIFT, συνιστάται να καταχωρείτε τη διεύθυνση του δικαιούχου, ώστε η μεταφορά σας να μην καθυστερεί στις ανταποκρίτριες τράπεζες λόγω ελλιπών στοιχείων.

Πότε θα εκτελεστεί μια εντολή μεταφοράς;

 • Μεταφορές σε ευρώ έως €100.000 σε τράπεζες στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες εντός του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών, SEPA, που υποστηρίζουν την υπηρεσία Instant payments, εκτελούνται εντός 10 δευτερολέπτων και παραλαμβάνονται άμεσα, ανεξαρτήτως ημέρας και ώρας που θα υποβληθούν.
 • Μεταφορές σε ευρώ που δε συγκεντρώνουν τις παραπάνω προϋποθέσεις εκτελούνται αυθημερόν, εφόσον η υποβολή γίνει μέχρι τις 16:00 για μεταφορές εντός Ελλάδος, ή μέχρι τις 13:00 για μεταφορές εκτός Ελλάδος αλλά εντός ΕΟΧ.
 • Εντολές μεταφοράς σε ευρώ, σε τράπεζα εκτός του ΕΟΧ ή σε δολάριο Αμερικής ανεξαρτήτως προορισμού, εκτελούνται αυθημερόν, εφόσον η υποβολή γίνει μέχρι τις 16:00.
 • Εντολές μεταφοράς στα υπόλοιπα νομίσματα ανεξαρτήτως προορισμού, εκτελούνται με ημερομηνία αξίας δύο εργάσιμων ημερών όταν η υποβολή του αιτήματος ολοκληρωθεί μέχρι τις 16:00.

Σε περίπτωση που το αίτημά σας υποβάλλεται εκτός των παραπάνω ωρών ή εργάσιμων ημερών, η εντολή σας θεωρείται ότι έχει ληφθεί την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα και η διαχείρισή της είναι ανάλογη.

Μπορώ να καταχωρήσω εντολή μεταφοράς σε μελλοντική ημερομηνία ή επαναλαμβανόμενη (πάγια εντολή);

Έχετε τη δυνατότητα να καταχωρήσετε εντολή μεταφοράς σε μελλοντική ημερομηνία, κατά την οποία ο λογαριασμός σας θα χρεωθεί την ημερομηνία που επιλέξατε και η εντολή σας θα εκτελεστεί ανάλογα με τους παραπάνω κανόνες.

Παρέχεται επίσης η δυνατότητα να καταχωρήσετε οδηγίες για επαναλαμβανόμενη (πάγια) εντολή, οπότε αυτή θα εκτελείται περιοδικά. Την ημερομηνία που έχετε δηλώσει, θα χρεωθεί ο λογαριασμός σας, ενώ η εντολή σας θα εκτελείται σύμφωνα τους παραπάνω κανόνες.

Σε περίπτωση που η ημερομηνία που έχετε δηλώσει δεν είναι εργάσιμη, η εντολή σας θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εργάσιμη. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των εντολών σας είναι η ύπαρξη επαρκούς διαθεσίμου υπολοίπου στον λογαριασμό σας την ημερομηνία εκτέλεσης της εντολής.

Με τι ισοτιμία εκτελείται η εντολή μου;

H μετατροπή συναλλάγματος εφόσον ισχύει εκτελείται με βάση το ισχύον ''Δελτίο τιμών συναλλάγματος'' της τράπεζας κατά την ημέρα και ώρα υποβολής της εντολής σας. Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με το Δελτίο τιμών συναλλάγματος στην αρχική σελίδα του e-banking ή στα καταστήματα της τράπεζας.

Στα αιτήματα μεταφοράς, τα οποία πρόκειται να εκτελεστούν σε μελλοντική ημερομηνία ή ως πάγια εντολή, οι αναγραφόμενες τιμές μετατροπής είναι ενδεικτικές. Οι οριστικές τιμές, με βάση τις οποίες εκτελείται η συναλλαγή σας, είναι αυτές της ημερομηνίας εκτέλεσης της μεταφοράς (σε περίπτωση μελλοντικής ημερομηνίας) ή κατά την επανάληψη της συναλλαγής σας (στις πάγιες εντολές).

Σε κάθε πράξη που διενεργείται πώληση ή αγορά συναλλάγματος εισπράττεται προμήθεια σύμφωνα με το ισχύον τιμολόγιο (ενότητα "Εργασίες Συναλλάγματος"). 

Σε ποια νομίσματα μπορώ να κάνω μεταφορές;

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε μεταφορές πίστωσης σε ΕUR, USD, GBP, CHF, AUD, CAD, DKK, HKD, JPY, NOK, PLN, RON, SEK.

Από το e-banking, δεν προσφέρονται υπηρεσίες διασταυρούμενων νομισμάτων, όταν το ένα νόμισμα δεν είναι ευρώ (FX cross currency). Για να εκτελέσετε αυτή τη συναλλαγή, απευθυνθείτε στο κατάστημα που σας εξυπηρετεί.

Τι επιλογές εξόδων έχω;

Μπορείτε να επιλέξετε τα έξοδα του εμβάσματος να είναι: 

 • SHA: θα επιβαρυνθείτε µε τα έξοδα της τράπεζάς σας, ενώ ο δικαιούχος µε τα έξοδα της δικής του.
 • BEN: ο δικαιούχος θα επιβαρυνθεί με όλα τα έξοδα (προσφέρεται για χώρες και νομίσματα εκτός ΕΟΧ).
 • OUR: θα επιβαρυνθείτε με όλα τα έξοδα που θα προκύψουν για την μεταφορά. Στις περιπτώσεις που τα έξοδα αυτά είναι εκ των προτέρων γνωστά στην τράπεζα, ενημερώνεστε πριν την πραγματοποίηση της μεταφοράς πίστωσης. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, δέχεστε να καταβάλετε τα έξοδα που θα ζητηθούν εκ των υστέρων από την τράπεζα του δικαιούχου και από τις ενδιάμεσες τράπεζες.

Ποιο είναι το κόστος της μεταφοράς;

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά, για τα σχετικά έξοδα μεταφορών στο ισχύον τιμολόγιο της τράπεζας.

IRIS payments

Τι είναι η λειτουργία IRIS payments;

Η διατραπεζική λειτουργία IRIS payments σάς παρέχει τη δυνατότητα άμεσης μεταφοράς και πίστωσης των χρημάτων στον λογαριασμό του δικαιούχου σε συμμετέχουσες τράπεζες στην Ελλάδα, με τη χρήση αριθμού κινητού τηλεφώνου ή Α.Φ.Μ., χωρίς χρήση ΙΒΑΝ.

Σε ποιους πελάτες απευθύνεται το IRIS payments;

Η λειτουργία IRIS payments απευθύνεται:

 • σε φυσικά πρόσωπα που έχουν εγγραφεί ως ιδιώτες χρήστες, δηλώνοντας τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου τους
 • σε επαγγελματίες που έχουν εγγραφεί με την ιδιότητά τους (ελεύθεροι επαγγελματίες/ατομικές επιχειρήσεις), δηλώνοντας το Α.Φ.Μ. ή τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου τους.

Ποιοι επαγγελματίες μπορούν να ενεργοποιήσουν το IRIS payments;

H λειτουργία IRIS payments μπορεί να ενεργοποιηθεί από τους ελεύθερους επαγγελματίες και από τους επαγγελματίες με ατομική επιχείρηση. Η επιλογή ενεργοποίησης εμφανίζεται μέσω του Optima mobile app στους πελάτες της τράπεζάς μας οι οποίοι διαθέτουν "Optima όψεως επιχειρήσεων".

Πώς μπορώ να ενεργοποιήσω το IRIS payments;

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε το IRIS payments μέσα από το Optima mobile app, επιλέγοντας: Προφίλ> Ρυθμίσεις> IRIS payments.

Σε περίπτωση που διαθέτετε λογαριασμό όψεως και είστε ελεύθερος επαγγελματίας ή ατομική επιχείρηση εμφανίζεται και η επιλογή ενεργοποίησης > IRIS payments – Η επιχείρησή μου.

Είμαι εταιρικός πελάτης. Μπορώ να ενεργοποιήσω το IRIS payments;

Σε περίπτωση που είστε εταιρικός πελάτης, δεν μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία IRIS payments για επαγγελματίες. Δυνατότητα ενεργοποίησης της λειτουργίας διαθέτουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επαγγελματίες με ατομική επιχείρηση.

'Εχω ενεργοποιήσει το IRIS payments σε άλλη τράπεζα. Μπορώ να το ενεργοποιήσω στην Optima bank;

Ναι, μπορείτε να προχωρήσετε στην ενεργοποίηση του IRIS payments στην Optima bank. Με την ολοκλήρωση της εγγραφής σας, ορίζεται ως λογαριασμός πίστωσής σας ο λογαριασμός σας στην Optima bank, η οποία επίσης ορίζεται ως πρωταρχική τράπεζα για τη λειτουργία.

Υπάρχει χρέωση για τη χρήση του IRIS payments;

Οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω IRIS payments από ιδιώτες πελάτες είναι δωρεάν.

Οι επαγγελματίες οι οποίοι δέχονται εισερχόμενες εντολές μέσω IRIS payments στην Optima bank, χρεώνονται με την εκάστοτε προμήθεια που αναφέρεται στο Τιμολόγιο ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ποιο είναι το ημερήσιο όριο για συναλλαγές μέσω IRIS payments;

Το ημερήσιο όριο για εξερχόμενες συναλλαγές IRIS payments είναι 500 ευρώ, ενώ για εισερχόμενες δεν υπάρχει όριο.

Τι συμβαίνει αν ο παραλήπτης δεν έχει ενεργοποιήσει το IRIS payments;

Σε περίπτωση προσπαθείτε να μεταφέρετε χρήματα μέσω IRIS payments και ο παραλήπτης δεν έχει ενεργοποιήσει τη λειτουργία, θα ενημερωθείτε με σχετικό μήνυμα “Ο χρήστης που επιλέξατε δεν έχει ενεργοποιήσει το IRIS payments”.

Κατά τη μεταφορά χρημάτων επιλέγοντας τις IRIS επαφές, εμφανίζονται μόνο οι χρήστες που έχουν ήδη ενεργοποιημένη τη λειτουργία.

Πώς μπορώ να αλλάξω τον λογαριασμό χρέωσης και πίστωσης που έχω καταχωρίσει για τη λειτουργία IRIS payments;

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να μεταβάλετε τα στοιχεία που έχετε καταχωρίσει για τη λειτουργία (λογαριασμός χρέωσης, πίστωσης), μπορείτε να επιλέξετε Προφίλ> Ρυθμίσεις> IRIS payments> Επεξεργασία.

Πληρωμή λογαριασμών

Πληρωμές λογαριασμών με κωδικό QR ή RF

Πραγματοποιήστε τις πληρωμές σας σε οργανισμούς εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια.

Μέσω Optima mobile app: Σαρώστε τον κωδικό QR του λογαριασμού με την κάμερα του κινητού σας. Τα στοιχεία της πληρωμής συμπληρώνονται αυτόματα και εσείς απλά επιβεβαιώνετε τη συναλλαγή.

Μέσω Optima e-banking: Με λίγα μόνο κλικ, χωρίς να χρειάζεται να αναζητήσετε την κατηγορία ή την επωνυμία του οργανισμού που θέλετε να πληρώσετε, συμπληρώστε τον κωδικό Ενιαίας Συναλλαγής Πληρωμής (RF) του λογαριασμού σας και το ποσό και επιβεβαιώστε τη συναλλαγή σας.

Πάγιες εντολές

Πληρωμές (Πάγιες εντολές)

Οι πάγιες πληρωμές των οφειλών σας πραγματοποιούνται αυτόματα και εμπρόθεσμα.

Έχετε τη δυνατότητα να δημιουργείτε πάγιες εντολές, η εκτέλεση των οποίων πραγματοποιείται αυτόματα. Παράλληλα, μπορείτε πάντα να ελέγχετε και να τροποποιείτε τις προγραμματισμένες σας πληρωμές ή να δημιουργείτε νέες μέσα από τα digital κανάλια μας.

Επιπρόσθετα, έχετε συγκεντρωμένες σε ένα σημείο όλες τις πάγιες εντολές που έχετε ορίσει μέσα από τα παρακάτω κανάλια:

 • Optima e-banking
 • Optima mobile app
 • Τα καταστήματα της τράπεζας
 • Τον ίδιο τον οργανισμό που αφορά η πάγια εντολή, αρκεί να το υποστηρίζει.

Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε μία νέα πάγια εντολή

Για τη δημιουργία νέας πάγιας εντολής μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους παρακάτω τρόπους:

 • Στο Optima mobile app & το Optima e-banking, μέσα από το μενού:

Συναλλαγές > Επαναλαμβανόμενες εντολές > Πληρωμές

 • Εναλλακτικά, μέσα από τη σελίδα ολοκλήρωσης μίας μεμονωμένης πληρωμής οργανισμού, εφόσον ο επιλεγμένος οργανισμός υποστηρίζει πάγιες εντολές και εμφανίζει το σχετικό εικονίδιο προτροπής δημιουργίας πάγιας εντολής.

Ποια στοιχεία απαιτούνται για τη δημιουργία νέας πάγιας εντολής

Για κάθε νέα πάγια εντολή απαιτείται να ορίσετε τα εξής στοιχεία:

 • Λογαριασμό χρέωσης
 • Κωδικό πληρωμής
 • Ανώτατο ποσό χρέωσης
 • Ονοματεπώνυμο δικαιούχου
 • Φιλική ονομασία εντολής.  

 

Αν δημιουργήσω μία πάγια εντολή, ενημερώνομαι πότε θα εκτελεστεί;

Μόλις δημιουργήσετε την πάγια εντολή σας, μέσα από το Optima e-banking και το Optima mobile app, απαιτείται ένα χρονικό διάστημα για να ενημερωθεί ο οργανισμός. Θα ενημερωθείτε ότι η πληρωμή εξοφλείται μέσω πάγιας εντολής, εφόσον λάβετε το παραστατικό εξόφλησης του λογαριασμού και αναγράφεται πάνω ότι η πληρωμή θα εξοφληθεί μέσω πάγιας εντολής.

Αν ο λογαριασμός μου δεν έχει αρκετό υπόλοιπο, τι γίνεται με την πάγια εντολή μου;

Η πληρωμή του οργανισμού δεν θα εκτελεστεί μέσω της πάγιας εντολής και θα πρέπει να την καταχωρήσετε μεμονωμένα ως πληρωμή οργανισμού. Εφόσον παραμένει ενεργή η πάγια εντολή σας, θα εκτελεστεί κανονικά τον επόμενο μήνα.

Πλήρωσα νωρίτερα έναν λογαριασμό για τον οποίο έχω ορίσει πάγια εντολή. Θα γίνει η πληρωμή και με την πάγια;

Ναι, εάν ο οργανισμός μάς στείλει εντολή χρέωσης, θα εκτελεστεί η πάγια εντολή.

Εάν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι δεν θα χρεωθείτε 2 φορές, μπορείτε να προχωρήσετε στην ανάκληση της πάγιας εντολής και στη συνέχεια να την ορίσετε εκ νέου.

Σε περίπτωση που ο λογαριασμός πληρωθεί 2 φορές, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον οργανισμό προκειμένου να σας επιστραφεί το ποσό.

Μπορώ να επιλέξω σε ποια ημερομηνία θα γίνεται κάθε φορά η πληρωμή της πάγιας εντολής;

Η πάγια εντολή εκτελείται την ημερομηνία λήξης του λογαριασμού, επομένως δεν μπορείτε να ορίσετε την ημερομηνία εκτέλεσης της πάγιας εντολής οργανισμού.

Πώς μπορώ να ενημερωθώ αν ο οργανισμός που επιθυμώ, υποστηρίζει τη δυνατότητα δημιουργίας πάγιας εντολής;

Στο παραστατικό εξόφλησης του λογαριασμού, αναγράφεται αν έχετε τη δυνατότητα καταχώρησης πάγιας εντολής για τον εν λόγω οργανισμό.

Διαχείριση συνδρομών

Έχετε συνδρομές συνδεδεμένες με την κάρτα σας;

Με τη νέα επιλογή “Οι συνδρομές μου” που έχει προστεθεί στα digital κανάλια μας, σας έχουμε τη λύση για την καλύτερη διαχείριση των συνδρομών σας αλλά και για τον έγκαιρο προγραμματισμό και την οργάνωση των πληρωμών σας!

Όλες οι συνδρομές σας σε ένα σημείο! Είμαστε η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που προσφέρει μια τέτοια καινοτόμα δυνατότητα στους πελάτες της, σε συνεργασία με τη Mastercard και τη Subaio.

Πώς λειτουργεί;

Στο Optima e-banking και στο Optima mobile app εμφανίζεται μία νέα επιλογή στις “Πληρωμές” > “Οι συνδρομές μου”. Εκεί μπορείτε να βρείτε:

 • συγκεντρωμένες τις συνδρομές που έχετε συνδεδεμένες με την Optima bank κάρτα σας
 • την περιοδικότητα, το ποσό και το ιστορικό των πληρωμών σας
 • την προγραμματισμένη ημερομηνία της επόμενης πληρωμής.

Επιπλέον, αν κάποια συνδρομή σας δεν εμφανίζεται στη λίστα, έχετε τη δυνατότητα να την αναζητήσετε και να ζητήσετε να προστεθεί! Τόσο απλά!

ATM

Που μπορώ να βρω το κοντινότερο ΑΤΜ;

Όλα μας τα καταστήματα διαθέτουν ΑΤΜ για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας. Ενημερωθείτε για το δίκτυο καταστημάτων μας.

Τι συναλλαγές μπορώ να πραγματοποιήσω στο ΑΤΜ;

Στα ΑΤΜ μας μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις κάτωθι συναλλαγές:

 • αναλήψεις μετρητών
 • ενημέρωση κινήσεων
 • εκτύπωση mini statement (τελευταίες κινήσεις)
 • αλλαγή PIN χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας

Μπορώ να κάνω ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας και με ποια χρέωση;

Μπορείτε να κάνετε ανάληψη μετρητών:

 • από το δίκτυο ΔΙΑΣ χωρίς κάποια επιβάρυνση, πλέον τυχόν χρέωσης που επιβάλει η άλλη τράπεζα.
 • από οποιοδήποτε ΑΤΜ στον κόσμο που φέρει το σήμα Mastecard με έξοδα 1% με ελάχιστο ποσό 3.00€ και μέγιστο ποσό 5.00€.

Τι πρέπει να κάνω εάν η κάρτα μου παρακρατηθεί από το ΑΤΜ;

Εφόσον η κάρτα σας έχει παρακρατηθεί επικοινωνήστε άμεσα με την Τηλεφωνική μας Εξυπηρέτηση, +30 210 6244525, η οποία είναι διαθέσιμη 24/7 για δήλωση απώλειας και επανέκδοση νέας.

Πώς κάνω τη συναλλαγή μου με ασφάλεια;

 • πριν κάνετε τη συναλλαγή σας στο ATM ελέγξτε εάν υπάρχει οτιδήποτε ύποπτο στον χώρο γύρω σας. Αν διαπιστώσετε κάτι, μην συνεχίσετε ή ακυρώστε τη συναλλαγή σας και απομακρυνθείτε
 • όταν κάνετε τη συναλλαγή σας, πληκτρολογήστε το PIN χωρίς να είναι ορατό σε τρίτους
 • αποστηθίστε το PIN σας για να το καταχωρείτε αμέσως χωρίς να το ψάχνετε στο κινητό σας ή σε χαρτάκια
 • αμέσως μόλις ολοκληρώσετε τη συναλλαγή σας, παραλάβετε τα χρήματα, την κάρτα και την απόδειξή σας
 • αποφύγετε να παραμένουν τα προσωπικά σας αντικείμενα ανοιχτά και εκτεθειμένα π.χ. πορτοφόλι, τσάντα, όση ώρα κάνετε τη συναλλαγή σας
 • μην μετράτε τα χρήματά σας μπροστά στο ATM
 • προστατεύσετε τα στοιχεία σας και μην αφήνετε την απόδειξη στο ATM.

Τώρα που έμαθα το PIN μου, πρέπει να το αλλάξω;

Για τη δική σας ασφάλεια σας προτείνουμε να αλλάζετε το PIN σας κάθε 6 μήνες.

Μπορώ να ρωτήσω κάποιον τρίτο εάν δυσκολευτώ στο ATM;

Αν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα με τη συναλλαγή σας στο ATM, να είστε επιφυλακτικοί εάν κάποιος άγνωστος προσφερθεί να σας βοηθήσει.Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκαλύπτετε το PIN της κάρτας σας.Το PIN σας είναι αυστηρά προσωπικό και δεν πρέπει να το μοιράζεστε με κανέναν.

Επενδύσεις

Πώς μπορώ να ανοίξω έναν επενδυτικό λογαριασμό στην Optima bank;

Για να ανοίξετε επενδυτικό λογαριασμό στην τράπεζά μας θα πρέπει πρώτα να ανοίξετε αν δεν έχετε ήδη, έναν καταθετικό λογαριασμό. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το κατάστημα που σας εξυπηρετεί.

Θέλω να ανοίξω επενδυτικό λογαριασμό στην Optima bank. Τι δικαιολογητικά χρειάζεται να προσκομίσω;

Κατά τη δημιουργία καταθετικού λογαριασμού, υπογράφοντας επιπλέον τη Σύμβαση Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών και συμπληρώνοντας το επενδυτικό ερωτηματολόγιο, δημιουργείται ο επενδυτικός λογαριασμός, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε επενδυτικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Μπορώ να δημιουργήσω επενδυτικό λογαριασμό με συνδικαιούχο;

Μπορείτε να δημιουργήσετε επενδυτικό λογαριασμό με συνδικαιούχους. Θα χρειαστεί να υπογράψουν και οι συνδικαιούχοι τη Σύμβαση Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, το επενδυτικό ερωτηματολόγιο καθώς και να προσκομίσουν ορισμένα δικαιολογητικά, τα οποία απαιτούνται για να γίνει η ταυτοποίησή τους. Η σύνθεση του επενδυτικού λογαριασμού που δημιουργείται πρέπει να είναι ίδια με τον συνδεδεμένο τραπεζικό λογαριασμό.

Χρειάζεται να επικαιροποιήσω τα στοιχεία μου στην τράπεζα για να μπορώ να κάνω συναλλαγές;

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, οφείλουμε να τηρούμε στα αρχεία μας τα πιο πρόσφατα στοιχεία σας. Σε περίπτωση που αυτά είναι παλαιά, θα χρειαστεί να επισκεφθείτε ένα κατάστημά μας για να τα επικαιροποιήσετε, με μια απλή και γρήγορη διαδικασία. Δείτε αναλυτικά εδώ, ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να έχετε μαζί σας.

Μπορώ να ανοίξω επενδυτικό λογαριασμό στα παιδιά μου;

Μπορείτε να ανοίξετε επενδυτικό λογαριασμό στον οποίο να είναι και τα παιδιά σας δικαιούχοι προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στο κατάστημα που σας εξυπηρετεί. Δείτε αναλυτικά ποια είναι αυτά, εδώ.

Συμμετέχετε στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών;

Η Optima bank συμμετέχει στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών (www.syneggiitiko.gr). Για περισσότερες πληροφορίες, ενημερωθείτε εδώ.

Ο επενδυτικός λογαριασμός σε ποια προϊόντα παρέχει πρόσβαση;

Ο επενδυτικός λογαριασμός χρησιμοποιείται για επενδύσεις σε μετοχές που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, Κύπρου ή σε ξένα Χρηματιστήρια, σε ομόλογα (Over the counter & διαπραγματεύσιμα σε οργανωμένες αγορές), σε Αμοιβαία Κεφάλαια (της εταιρείας διαχείρισης Optima asset management ΑΕΔΑΚ & των μεγαλύτερων διεθνών οίκων), σε παράγωγα προϊόντα και δομημένα προϊόντα. Μάθετε περισσότερα για τα επενδυτικά προϊόντα εδώ.

Πώς μπορώ να αγοράσω μερίδια ενός Αμοιβαίου Κεφαλαίου;

Σε περίπτωση που ήδη έχετε επενδυτικό λογαριασμό στην τράπεζά μας, είναι θέμα λίγων λεπτών να αγοράσετε μερίδια του Α/Κ που επιθυμείτε. Μπορείτε να επικοινωνήσετε ή να επισκεφθείτε το κατάστημα που σας εξυπηρετεί, για να ενημερωθείτε σχετικά. Μάθετε περισσότερα για τα Αμοιβαία Κεφάλαια εδώ.

Πώς μπορώ να ενημερωθώ για τις χρεώσεις της τράπεζας;

Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις χρεώσεις της τράπεζας στο ισχύον κάθε φορά τιμολόγιο που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας, εδώ.

Optima bank trader

Πώς να επικαιροποιήσω τη σύμβασή μου για να αποκτήσω κωδικούς Optima bank trader;

Μπορείτε να επικαιροποιήσετε τη σύμβασή σας, μέσα από το gov.gr με τους κωδικούς taxisnet που διαθέτετε. Στη συνέχεια και αφού ολοκληρώσετε τη διαδικασία επικαιροποίησης, μπορείτε να εκδώσετε κωδικούς Optima bank trader, επιλέγοντας τον τρόπο που επιθυμείτε να μας ενημερώσετε:

Πώς να αποκτήσω κωδικούς Optima bank trader εφόσον έχω επικαιροποιημένη σύμβαση;

Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε πολύ εύκολα να αποκτήσετε κωδικούς Optima bank trader, επιλέγοντας να: 

Ηλεκτρονικά τιμολόγια μέσω myDATA

Από πότε η Optima bank θα ξεκινήσει την αναλυτική διαβίβαση των τραπεζικών συναλλαγών εσόδων και εξόδων χονδρικής της στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA) της ΑΑΔΕ;

Από την 1.3.2024, η τράπεζα, εναρμονιζόμενη με τις επιταγές της νομοθεσίας περί ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA), θα ξεκινήσει την αναλυτική διαβίβαση των εσόδων χονδρικής, καθώς και των εξόδων από τόκους καταθέσεων, με την έκδοση φορολογικού παραστατικού εσόδου χονδρικής και αυτοτιμολόγησης εξόδου αντίστοιχα, για πελάτες χονδρικής, ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης. 

Σε ποιες περιπτώσεις εκδίδεται και διαβιβάζεται τιμολόγιο;

Το φορολογικό στοιχείο εκδίδεται και διαβιβάζεται αναλυτικά στην ψηφιακή πλατφόρμα ηλεκτρονικών βιβλίων myData της ΑΑΔΕ, για συναλλαγές (έσοδα και έξοδα) που διενεργούνται με αντισυμβαλλόμενο νομικό πρόσωπο ή φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα ("Β2Β" συναλλαγή). 

Με ποιον τρόπο θα γίνεται η έκδοση και διαβίβαση του τιμολογίου στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ;

Η έκδοση και η διαβίβαση του τιμολογίου θα πραγματοποιείται για την τράπεζα, μέσω του Πιστοποιημένου Παρόχου υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης SoftOne (https://www.softone.gr/), σε συνεργασία με τον οποίο η τράπεζα, θα ξεκινήσει από 1.3.2024 την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων, αναφορικά με τα έσοδα και τις αυτοτιμολογήσεις εξόδων χονδρικής, ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης. 

Με ποια συχνότητα θα γίνεται η έκδοση των τιμολογίων και η διαβίβαση αυτών στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ;

 1. για τις τραπεζικές συναλλαγές, η έκδοση των τιμολογίων θα πραγματοποιείται από την τράπεζα σε μηνιαία συχνότητα (με την έκδοση συγκεντρωτικού τιμολογίου), για τις συναλλαγές του προηγούμενου μήνα. Συγκεκριμένα, μέχρι την δέκατη πέμπτη (15η) ημέρα του επόμενου μήνα θα εκδίδεται τιμολόγιο για τις συναλλαγές του προηγούμενου μήνα, ενώ η διαβίβαση στο myDATA θα γίνεται εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος, ήτοι εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έκδοσης

 2. για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, η έκδοση των τιμολογίων/πινακιδίων (με τα προβλεπόμενα από το φορολογικό νόμο χαρακτηριστικά) και η διαβίβαση στο myDATA θα γίνεται ανάλογα με το είδος της χρηματιστηριακής πράξης και το αργότερο σε χρόνο έως Τ+2 ημέρες από την διενέργεια της πράξης

 3. για οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή πλην των ανωτέρω, το τιμολόγιο θα εκδίδεται και θα διαβιβάζεται στην ΑΑΔΕ την ημέρα που θα τιμολογείται η υπηρεσία/προϊόν.

Πώς θα λαμβάνει ο πελάτης το τιμολόγιο;

 1. για τις τραπεζικές συναλλαγές, ο πελάτης θα λαμβάνει ενημερωτικό email με αποστολέα: e-invoice@optimabank.gr για την έκδοση του τιμολογίου, με συνημμένο το τιμολόγιο, κατά τη στιγμή της έκδοσής του

 2. για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ο πελάτης θα συνεχίσει να λαμβάνει το τιμολόγιο/πινακίδιο μέσω email, το οποίο θα αποστέλλεται από την τράπεζα όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα

 3.  για τις λοιπές, πλην των ανωτέρω συναλλαγές, ο πελάτης θα λαμβάνει ενημερωτικό email με αποστολέα: e-invoice@optimabank.gr για την έκδοση του τιμολογίου, με συνημμένο το τιμολόγιο, κατά τη στιγμή της έκδοσής του.

Μπορώ να λαμβάνω το τιμολόγιο μου μέσω του portal του παρόχου;

Βεβαίως. Ο πελάτης εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να εγγραφεί στην πλατφόρμα της SoftOne ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες και να έχει πρόσβαση στο σύνολο των τιμολογίων που έχουν εκδοθεί για το ΑΦΜ του.

Αφορολόγητο

Με αφορά η διάταξη για την κάλυψη του αφορολόγητου;

H υποχρέωση για συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων ώστε να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο, αφορά σε μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ΄επάγγελμα αγρότες.

Με ποιον τρόπο χτίζω το αφορολόγητό μου;

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών ΠΟΛ. 1005/2017, το αφορολόγητο χτίζεται κάνοντας χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής:

 • πληρωμή με κάρτες
 • συναλλαγές πληρωμών που διενεργούνται μέσω e-banking.

Ποιες συναλλαγές χτίζουν το αφορολόγητό μου;

Οι κάτωθι δαπάνες αγοράς αγαθών ή υπηρεσιών:

 • Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά
 • Αλκοολούχα ποτά και καπνός
 • Ένδυση και υπόδηση
 • Στέγαση (εξαιρουμένων των ενοικίων)
 • Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες
 • Μεταφορές (εξαιρουμένης της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων)
 • Επικοινωνίες
 • Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες (εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών)
 • Εκπαίδευση
 • Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια
 • Άλλα αγαθά και υπηρεσίες

Υπάρχουν δαπάνες που εξαιρούνται;

Οι δαπάνες που εξαιρούνται είναι οι εξής:

 • Τα ενοίκια
 • Τα τέλη κυκλοφορίας
 • Οι αγορές οχημάτων (αυτοκινήτων, δίκυκλων)
 • Οι αγορές σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών
 • Οι αγορές κατοικιών, οικοπέδων και λοιπών ακινήτων
 • Οι πληρωμές φόρων και γενικότερα πληρωμές προς την Κεντρική Κυβέρνηση (Υπουργεία, Ασφαλιστικά Ταμεία)
 • Οι πληρωμές δόσεων δανείων
 • Οι αγορές επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ)

Υπάρχει ανώτατο ποσό δαπανών για το αφορολόγητο;

Ως ανώτατο ποσό δαπανών ορίζεται η συγκέντρωση ηλεκτρονικών αποδείξεων ίσων με το 30% του εισοδήματος του φορολογούμενου. Αναλυτικότερα, 10% έως τα 10.000 ευρώ, 15% από τα 15.000 ευρώ έως και τα 30.000 ευρώ και 20% για το επιπλέον εισόδημα.

Πώς ενημερώνομαι για το ποσό δαπανών που έχω συγκεντρώσει;

Η φορολογική αρχή παραλαμβάνει κάθε μήνα από την τράπεζα συγκεντρωτικά στοιχεία συναλλαγών που αφορούν στις ηλεκτρονικές πληρωμές για αγορές αγαθών και υπηρεσιών ανά ΑΦΜ για το "κτίσιμο" του αφορολογήτου. Σύντομα η τράπεζα θα σας παρέχει εργαλείο, το οποίο θα σας επιτρέπει να υπολογίζετε ηλεκτρονικά το αφορολόγητο ποσό που έχει δημιουργηθεί καθώς και το ποσό που απομένει μέχρι να συμπληρωθεί το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικές πληρωμές.

Ανθρώπινο Δυναμικό

Μπορούν άτομα που φοιτούν στο πανεπιστήμιο να υποβάλουν αίτηση για να ενταχθούν στο δυναμικό της Optima bank στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης;

Άτομα που φοιτούν στο πανεπιστήμιο, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να ενταχθούν στο δυναμικό της Optima bank στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Για να πληροφορηθείτε για τις διαθέσιμες θέσεις πρακτικής άσκησης στην Οptima bank μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, επισκεφθείτε τη διεύθυνση

Πώς ξέρω ότι λάβατε το βιογραφικό που σας έστειλα;

Αφού αποστείλετε το βιογραφικό σας στο cv@optimabank.gr, λαμβάνετε αυτοματοποιήμενο μήνυμα που επιβεβαιώνει την παραλαβή του βιογραφικού σας σημειώματος.

Πόσο καιρό διατηρείτε το βιογραφικό μου;

Τα βιογραφικά τηρούνται στη βάση δεδομένων μας για 1 έτος.

Προσωπικά Δεδομένα

Ποια προσωπικά δεδομένα μου τηρεί η τράπεζα;

Στο έντυπο με τίτλο "Ενημέρωση Πελατών της Τράπεζας Optima bank A.E.  για την Επεξεργασία Προσωπικών Δεδομένων σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR)" θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων εκ μέρους της τράπεζας.

Διαχείριση Παραπόνων

Πώς υποβάλλω παράπονο εάν είμαι δυσαρεστημένος;

 • Στο πλησιέστερο κατάστημα Optima bank.
 • Επικοινωνώντας με την Υπηρεσία Διαχείρισης Παραπόνων μέσω τηλεφώνου (+30 210 8173199) ή μέσω e-mail (wearelistening@optimabank.gr).
 • Με ταχυδρομική επιστολή στη διεύθυνση Τράπεζα Optima bank Α.Ε., Αιγιαλείας 32 & Παραδείσου, 151 25 Μαρούσι, υπόψη Υπηρεσίας Διαχείρισης Παραπόνων. Η επιστολή πρέπει να φέρει την υπογραφή σας, το ονοματεπώνυμο και τα στοιχεία επικοινωνίας σας.

Τι πληροφορίες πρέπει να αναφέρω στο παράπονό μου;

Φροντίστε να περιγράψετε το παράπονό σας με ακρίβεια, να μας εξηγείτε με σαφήνεια το πρόβλημα που προέκυψε και τον λόγο για τον οποίο δυσαρεστηθήκατε. Μην ξεχάσετε να επισυνάψετε τυχόν δικαιολογητικά έγγραφα που αφορούν την υπόθεση και να αναφέρετε τα πλήρη προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ, στοιχεία επικοινωνίας, όπως τηλέφωνο επικοινωνίας, ηλεκτρονική διεύθυνση, διεύθυνση αλληλογραφίας).

Σε πόσες ημέρες απαντάτε στο παράπονό μου;

Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να απαντήσουμε στο παράπονό σας το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση εντός του χρόνου που προβλέπει το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.

Κι αν δεν μείνω ικανοποιημένος από την απάντησή σας;

Εάν η απάντηση που λάβατε από την τράπεζα δεν σας ικανοποιήσει, μπορείτε να απευθυνθείτε στον Ελληνικό Χρηματοοικονομικό Μεσολαβητή.

Ας μιλήσουμε

Χρειάζεστε βοήθεια; Θέλετε να ρωτήσετε κάτι;

Ακολουθήστε μας