ΝΤα νέα μας

Συνέντευξη Προέδρου κ. Γεωργίου Τανισκίδη στην Καθημερινή

Στην κυριακάτικη εφημερίδα Καθημερινή και τη δημοσιογράφο κα. Ευγενία Τζώρτζη

1. Πως οραματιστήκατε το εγχείρημα της Optima bank;

Όταν η Marfin Bank/Cyprus Popular Bank/Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση των διαφόρων τραπεζών που είχε ανά τον κόσμο, ασχοληθήκαμε και τελικώς αγοράσαμε ως Όμιλος Βαρδινογιάννη, την Marfin Bank Ρουμανίας, την οποία και μετονομάσαμε σε Vista Bank. Κατόπιν, ήρθε η σειρά πωλήσεως της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, η οποία μας προξένησε το ενδιαφέρον γιατί ήταν μια χρηματιστηριακή εταιρεία που λειτουργούσε στην Ελλάδα, αλλά είχε τραπεζική άδεια. Έτσι, αφού μελετήσαμε καλά το χώρο, και παρά το γεγονός ότι πολλοί μας έλεγαν, εν έτει 2018, ότι οι συνθήκες είναι αντίξοες, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε, και τελικώς τον Αύγουστο του 2019 εξαγοράσαμε την τράπεζα και την μετονομάσαμε σε Optima bank. Και οφείλω να σας πω ότι κάθε αντιξοότητα για μας, παρουσίαζε ευκαιρία, αφού οκτώ μήνες μετά είχαμε και τον ερχομό του κορονοϊού που άλλους μεν τους φρέναρε, εμάς όμως μας έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπήκαμε στον κορονοϊό με 5 καταστήματα και βγήκαμε με 14. Οραματιστήκαμε λοιπόν να φτιάξουμε μια τράπεζα που θα μπορούσε να σταθεί σε οποιαδήποτε περιβάλλον αφού δεν θα κουβαλούσε κληρονομιές και βαρίδια από το παρελθόν.

2. Ποιους στόχους εξυπηρετεί η ΑΜΚ που δρομολογεί η Τράπεζα;

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Optima bank, σηματοδοτεί με βεβαιότητα την απρόσκοπτη πλέον επιτάχυνση της διάθεσης δανείων στην ελληνική αγορά. Άρα, μετά την επικείμενη αύξηση, ο δείκτης της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, θα είναι τέτοιος που η τράπεζα θα μπορεί να αναπτυχθεί απρόσκοπτα στο μέλλον. Το χαρακτηριστικό αυτό, πέρα από τη θωράκιση της τράπεζας, βελτιώνει την ευρύτερη εικόνα της τραπεζικής αγοράς, όπως και του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Υγιείς τράπεζες, με δυναμική και τόλμη ως προς την ανάπτυξή τους, θεωρώ πως ενισχύουν την ελληνική οικονομία και αποτελούν ισχυρό σύμμαχο των επιχειρήσεων που ήδη επενδύουν στην ελληνική αγορά ή και όσων σκοπεύουν να το κάνουν.

3. Πως επηρεάζει το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων τις μικρότερες τράπεζες;

Το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων επηρεάζει τις μικρές τράπεζες ακριβώς όσο επηρεάζει και τις μεγάλες. Ο διαχωρισμός είναι διαφορετικός. Οι τράπεζες που έχουν ασθενή δανειακά χαρτοφυλάκια, δεδομένου του αυξημένου κόστους χρήματος, έχουν μεγαλύτερη δυσκολία από τις τράπεζες που δεν έχουν χαρτοφυλάκια εν κινδύνω. Γιατί ένα καθεστώς διαρκώς αυξανομένων επιτοκίων, αυξάνει τον κίνδυνο ακόμα και για ένα καλό δάνειο να μετατραπεί σε δάνειο σε καθυστέρηση. Άρα δεν τίθεται θέμα μικρής ή μεγάλης τράπεζας, αλλά μικρού ή μεγάλου κινδύνου.

4. Οι υψηλές αποπληρωμές δανείων από επιχειρήσεις έχουν φρενάρει την πιστωτική επέκταση το 2023. Ποιος είναι ο στόχος για πιστωτική επέκταση τα προσεχή χρόνια της Optima bank;

Είναι αληθές ότι οι επιχειρήσεις που είχαν ρευστότητα, το πρώτο εξάμηνο του 2023 επέλεξαν να αποπληρώσουν μέρος του δανεισμού τους. Για αυτό και τα δάνεια στη χώρα μας στις 31.12.2022 ήταν 115,1 δισ. ευρώ και το Α’ εξάμηνο 2023 ήταν 113,5 δισ. ευρώ. Το ίδιο χρονικό διάστημα, η Optima bank ήταν η μόνη τράπεζα που αύξησε το δανειακό της χαρτοφυλάκιο από 1,7 δισ. ευρώ σε 2,05 δισ. ευρώ και ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την πιστωτική επέκταση τα προσεχή χρόνια με αμείωτο ρυθμό. Ήδη αυτή τη στιγμή, έχουμε ξεπεράσει τα 2,1 δισ. ευρώ. Αψευδής μάρτυς αυτής μας της φιλοδοξίας, είναι ακριβώς και η αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου, που θα μας επιτρέψει να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη μεγέθυνση του δανειακού μας χαρτοφυλακίου.

5. Με δεδομένο το υψηλό κόστος άντλησης ρευστότητας που επιβαρύνει τις μικρότερες τράπεζες ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Optima bank έναντι των συστημικών τραπεζών; Υπάρχει τελικά χώρος για μικρότερες τράπεζες και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

Εμείς δεν έχουμε αντιμετωπίσει υψηλότερο κόστος άντλησης ρευστότητας για τον απλό λόγο ότι σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αγκαλιάζει 189 δισ. ευρώ σε καταθέσεις ενώ έχει μόνο 112 δισ. ευρώ σε δάνεια. Με άλλα λόγια σήμερα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αφθονία καταθέσεων, έχει ένα πλεόνασμα 77 δισ. ευρώ και άρα δεν υπάρχει διαφοροποίηση στην άντληση ρευστότητας μεταξύ μιας μικρής και μιας μεγάλης τράπεζας. Η διαφορά ίσως να προέρχεται όχι από το μέγεθος αλλά από τον ‘’κίνδυνο’’ που θεωρητικά λαμβάνει ο καταθέτης. Από το αν θα αποφασίσει να κρατήσει την κατάθεσή του στην τάδε ή στη δείνα τράπεζα. Αλλά αυτό αφορά την ποιότητα της τράπεζας και όχι το μέγεθός της. Χώρος για μικρότερες τράπεζες φυσικά και υπάρχει και το κλειδί για την επιτυχία δεν είναι άλλο παρά η απόλυτη προσήλωση στις ανάγκες του Πελάτη. Αυτός ήταν ο οδηγός της Optima bank από το ξεκίνημά της και πιστεύουμε ότι μετά από τέσσερα χρόνια έχουμε δικαιωθεί.

6. Η ελληνική οικονομία είναι κοντά στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Τι σημαίνει αυτό για τη χώρα και τους πολίτες της;

Η Ελλάδα, δέκα χρόνια πριν, είχε χάσει σχεδόν το 1/3 του ΑΕΠ της. Ήταν τεράστιο σοκ για την οικονομία και τους πολίτες. Θεωρώ πως όλοι το θυμόμαστε και κανείς, πιστεύω, δεν θα ήθελε να δει τη χώρα ξανά σε τέτοια δεινή κατάσταση. Μας πήρε περισσότερο από 10 χρόνια, ώστε να δούμε ξανά την οικονομία να ισορροπεί και να ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και αυτή τη στιγμή να αναπτυσσόμαστε με υψηλότερους ρυθμούς σε σύγκριση με όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Η τελευταία κατάκτηση, που όντως είναι πολύ κοντά μας, είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει σε μεγάλα επενδυτικά funds να βάλουν τη χώρα στον επενδυτικό τους ορίζοντα. Οι νέες επενδύσεις θα φέρουν περισσότερες θέσεις εργασίας. Ο δανεισμός της χώρας θα είναι φθηνότερος και άρα οι επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε επίσης χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Όλα είναι μία αλυσίδα δημιουργίας αξίας, όπου στο τέλος όλοι ωφελούνται. Σε αυτή τη συγκυρία, ως Optima bank, είμαστε στην ευχάριστη θέση να βιώνουμε μία ιστορική για εμάς στιγμή, την είσοδό μας δηλαδή στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ήταν κάτι που ως τράπεζα πιστεύαμε από το 2019, όταν και επενδύσαμε με τη βεβαιότητα πως η χώρα θα βαδίσει προς την πρόοδο.